Изложби

Изложба сатирични рисунки "Европейски импресии" в Пловдив

Произведения на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи

Изложба сатирични рисунки "Европейски импресии" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба сатирични рисунки „Европейски импресии” от Музея на карикатурата във Варшава

Заповядайте на откриването - 18 януари, от 18 ч., в елегантния изложбен салон „Арт мол галерия”, разположен на II етаж (зад стената за катерене) на мол „Галерия Пловдив”.

Експозицията „Европейски импресии” ще открие г-жа Агнешка Кошчушко - Директор на Полския институт в София.


На 18 януари мол „Галерия Пловдив” посреща знакова експозиция. Полският културен институт представя в Пловдив изложба сатирични рисунки „Европейски импресии”, по повод полското председателство в Съвета на ЕС. Най-новата изложба от Музея на карикатурата във Варшава е вдъхновена от полското председателство на Съвета на ЕС. Отразено в кривото огледало на най-изтъкнатите полски художници-карикатуристи, това събитие е представено по лек и закачлив начин, без обичайните фанфари и барабани, съпътстващи други прояви по този случай.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата участват 12 творци, представители на различни поколения - Юлиян Бохданович, Яцек Франковски, Яцек Гавловски, Збигнев Юйка, Павел Кучински, Малгожата Лазарек, Едвард Лутчин, Анджей Млечко, Марек Рачковски, Хендрик Савка, Януш Станни и Гжегож Шумовски. Доайенът сред тях е проф. Януш Станни, а най-млади са Малгожата Лазарек и Павел Кучински. Повечето рисунки са съвременна трактовка на актуални проблеми на ЕС и полското членство в него, някои са с по-общ характер, символични, но повечето разглеждат конкретни теми и проблеми.

42 карикатури ще се срещнат със своите зрители, които, провокирани от сатиричния поглед на авторите им ще си тръгнат разбрали още нещо, усмихващи се или замислени, но със сигурност различни.

Като съпътстващ елемент към изложбата ценителите ще усетят пулса на Полша и чрез фотографии, предоставени от Полския културен институт. Похвална е инициативата на екипа на мол „Галерия Пловдив” да създава мостове между града на тепетата и изкуствата на други страни. Полският културен институт в София съществува от далечната 1949 г., първо като читалня, после като информационен и културен център, а от 1994 като Полски институт. Той играе важна роля за популяризирането на Полша и нейната култура, в културния живот на България въобще, особено в периода 1960-1989, когато, предвид политическата ситуация в страната, той е "прозорец към света", запознавайки българите с водещите съвременни течения в изкуството, науката и културата.

Старт на изложбата „Европейски импресии” ще даде г-жа Агнешка Кошчушко - Директор на Полския институт в София. Домакините от мол „Галерия” са се погрижили откриването да е наситено изцяло с духа на Полша, в салона на елегантната галерия на роял ще звучат творби на Шопен.

Автор: Катя Стайкова
17.01.2012 г. 22:00
Посетено: 1094
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13944-izlozhba-satirichni-risunki-evropeyski-impresii-v-plovdiv