Изложби

80 години от основаването на Дружество на Новите художници (1931-1944)

Конференция в Софийската градска художествена галерия

◊ СЪБИТИЕТО

Конференция "80 години от основаването на  Дружество на Новите художници (1931-1944)"

17.01.2012 г., 10.00-16.00 часа

Дружеството на новите художници е основано през 1931 г. За сравнително краткият си период на съществуване до 1944 г. то успява да се утвърди и да демонстрира интензивен творчески живот. „Новите” редовно участват във всички Общи художествени изложби, представят самостоятелни изложби на дружеството и реализират интересни обществени начинания.

Изложбата „Дружество на новите художници. 80 години от основаването” е мащабен проект, който се представя в Софийска градска художествена галерия и в нейния филиал галерия „Васка Емануилова”. Целта на проекта е да се разкрие колкото може по-широко изкуството на Новите художници, да се възстанови творческият път на дружеството и да се даде по-цялостна представа за личния път, приемственост, влияния, традиции, духовни подбуди на неговите членове.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

До момента значението на Дружеството на новите художници и приноса му за развитието на българското изкуство не са достатъчно проучени. Годишнината от основаването и липсата на задълбочени изследвания върху дружествения живот са повод да се проведе научната конференция “80 години дружество на новите художници”, организирана в рамките на изложбата от Института за изследване на изкуствата към БАН. Тя е част от представената в залите на галерията ретроспективна изложба и има за цел изучаване историята на дружеството и неговата роля от дистанцията на отминалите десетилетия.

В нея ще вземат участие млади изкуствоведи, преподаватели от Националната художествена академия, сътрудници на СГХГ и учени от Института за изследване на изкуствата към БАН. На Конференцията ще бъде представен каталогът към изложбата „Дружество на Новите художници (1931-1944). 80 години от основаването“ и броят на списание „Проблеми на изкуството“, посветен на изложбата.

Началото на конференцията е в 10.30 часа на 17 януари, вторник, в Софийска градска художествена галерия.

Автор: СГХГ
14.01.2012 г. 15:11
Посетено: 1107
Етикети: български художници, творчески организации, арт новини, конференция, изложба, СГХГ, Дружество на Новите художници. новите художници
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13928-80-godini-ot-osnovavaneto-na-druzhestvo-na-novite-hudozhnitsi-1931-1944