Изложби

Отражения на културното наследство във всекидневния живот на София

Фотографска изложба в рамките на проект "София – културни отражения"

◊ СЪБИТИЕТО

Фотографска изложба „Отражения на културното наследство във всекидневния живот на София“, подкрепена от Столична програма „Култура“, е открита от 21 декември 2011 до 21 януари 2012 г. в Галерия „Снежана“, ул. "Денкоглу" 30. На изложбата са представени номинираните 20 снимки и победителите във фотографския конкурс.

Археологически руини, крепостни стени и мозайки, архитектурни паметници, религиозни храмове, социалистически паметници, паркове и градини. Какво е мястото им днес в живота на столичани? Как културното наследство свързва миналото с настоящето, традицията с модерността? Как интегрира външните влияния?


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Четири са основните теми, които попадат в обектива на фотографите: Древният град, Зеленият град, Шареният град, Модерният град. Пресъздаден е духът и атмосферата на София, отразени са интересни маршрути, гледки и преживявания на авторите. София е жив и динамичен град, където Ангел докосва Войника от Паметника на Съветската армия, фасадата на Народния театър се отразява в стъклената маса на кафенето, спринцовки се търкалят до стара римска крепостна стена. Изложбата разкрива мястото на културното наследство в неговия ежедневен контекст, отпечатъка, който столичани оставят върху него.

Фотоконкурсът е част от проекта „София – културни отражения“, който се стреми да разкрие на столичани и гостите на София културни маршрути, в които има интересни факти, непознати истории, легенди за битки, любов и злато.

Проект „София – културни отражения“
има за цел да представи гледната точка на млади артисти към културното наследство на столицата и да открие „употребите“ му във всекидневния живот на града.

В рамките на проекта, финансиран от Програма „Култура“ на Столична община, ИПОК организира дискусия между млади артисти, архитекти, историци, културолози и др. на тема „Мястото на културното наследство във всекидневието на София“, която открои алтернативни начини за вписване на културното наследство в живота на града. С помощта на професионален фотограф младите артисти проведоха пленер, в който чрез снимки споделиха своите маршрути, гледки и преживявания за столицата. В обектива на младите фотографи бяха четири теми: Древният град, Зеленият град, Шареният град, Съвременният град.

Автор: Теодора Гандова
10.01.2012 г. 22:44
Посетено: 1124
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13913-otrazheniya-na-kulturnoto-nasledstvo-vav-vsekidnevniya-zhivot-na-sofiya