Изложби

"Изгубени портрети от Рая" в галерия "Жорж Папазов", Пловдив

Първа самостоятелна изложба живопис на Марина Додова

"Изгубени портрети от Рая" в галерия "Жорж Папазов", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО
 

Галерия „Жорж Папазов” представя

Марина Додова с

„Изгубени портрети от Рая” – изложба живопис и рисунки


Откриване: 16 януари 2012 от 18.00 ч.,

бул. "Христо Ботев" 92, Рилон център, Пловдив

 

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Марина Додова е сценограф. Завършила е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” - моден дизайн с художествен ръководител доц. Мария Блажева.
 

„Изгубени портрети от Рая” е нейната първа самостоятелна живописна изложба.  

С Марина се запознахме през пролетта на 2010 покрай нейното участие заедно с Виржиния Додова, Мира Каланова, Петя Стойкова и Елица Георгиева в проекта „Театралният костюм извън театъра”, чието първо представяне пред публика се състоя в София в Национален арт център Форум. Наистина единствен по рода си проект в България, създаден от фондация „Икар” и по инициатива на сценографската гилдия към Съюза на българските артисти.

През есента на същата година Театралният костюм излезе не само извън театъра, но и извън столицата и зарадва Пловдив по време на ежегодния Есенен салон, яви се като гост на „Сцена на кръстопът”.

Някъде между тези пътувания вероятно е съзрявала идеята на Марина Додова за изложба с бои, четки и платна. И когато Марина се обади за уточняване на датата, ние решихме, че това ще бъде добро начало за Сезон 2012 на галерия „Жорж Папазов”.

И ето ни с „Изгубените портрети от Рая”:

„Често губим най-ценните портрети, семейни или направени случайно, после ги търсим, търсим... и накрая ги забравяме.

Докато някой ден ги намерим и ни изненадат със своите застинали сюжети и образи, сякаш от друг свят и друго време. Безмълвни като герои от неизиграна пиеса, Изгубените портрети са си стояли там - мълчаливи, загадъчни и истински като безценно съкровище от детството. Намерих част от тях в Рая, докато се разхождах миналата нощ...”

Така Марина Додова обяснява своето вдъхновение. Към което какво да се добави?

Може би: Носител на "АСКЕЕР 2005", заедно с Виржиния Додова - за костюми на постановката "Абсолвента", ДТ "Сълза и смях" с реж. Ивайло Христов.

Носител на Трета награда за сценография - Национален фестивал "Кратки театрални форми" - Враца 2007, за постановката "Става дума за любов... или е опит за убийство" от Фиона Спрот, Народен театър "Иван Вазов" с реж. Стилиян Петров
.

Номинирана за "АСКЕЕР 2007" за костюми на постановката "Медеа", ТР "Сфумато" с реж. Диана Добрева
.

С две номинации на Съюза на артистите в България "Икар 2004" и "Икар 2007".

И това съвсем накратко от автобиографичната творческа справка на Марина, чиито сценографски проекти са реализирани в театъра, телевизията и рекламата.

Нелек път към една тайна страст – рисуването. В първата си изложба Марина се опитва да събере маслена техника с контурна рисунка. Предполага, че е наследила от баща си – Николай Додов (художник, автор и илюстратор на детски книги, автор на комиксите “Дарко,“ „Фук и Фац и петлето Герчо“ от списание „Дъга“ и мн. др.), леко шаржовия, комиксов, илюстративен стил на работа.

Обича да експериментира с различни средства и техники, да смесва на пръв поглед несъвместими неща, да провокира. Събуждат любопитство и заглавията на творбите й: „Дом за бивши птици”, „Един дяволски скучен следобед”, „Изкушението на тъжната риба”, „Най-тайната вечеря”, „Малката Пиета”, „Притча за коса и шапка”, „Сънувах, че сънуваш мен”.

 

Из многобройните коментари на приятели във Facebook към събитието един ме впечатли особено – че „изгубените портрети са вече намерени”. Споделям това мнение, както надеждата и пожеланието през 2012 година да се намерим чрез изкуството.

Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
09.01.2012 г. 18:24
Етикети:
галерия Жорж Папазоварт новиниизложба живописПловдив
Изгубени портрети от Рая
Марина Додова
Посетено:
2452
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13901-izgubeni-portreti-ot-raya-v-galeriya-zhorzh-papazov-plovdiv