Изложби

Изложба "Площад Мароко" в Пловдив

Живописни и пластични творби на африкански творци, мебели, ювелирни предмети, тъкани, лампи, фотоси

Изложба "Площад Мароко" в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Пловдив, най-старият жив град в Европа, ще посрещне Мароко - страна на чудеса и хилядолетни традиции. На 16 декември, точно в 18 часа, ще отвори врати бутиковата експозиция „Площад Мароко” и вълшебната африканска приказка ще сгрее с духа си всички посетители на Арт Мол Галерия.

Живописни творби на Сана Алами и други марокански художници, пластики и лампи от папие-маше на Шафик Субаи ще огреят прекрасното изложбено пространство в мол „Галерия Пловдив” (2-ия етаж, зад стената за катерене). Диханието на Мароко няма да е пълно без занаятчиите. Разхождайки се на импровизирания, разположен върху 1 000 кв. м, площад, всеки ще може да докосне керамичните съдове и предмети, фенери, типичните изделия от кожа. Площадът не би бил пълен без пъстротата на тъкани и костюми, без предметите за бита от туя (африканско дърво), без мароканските бижута и уникалните мебели, вплели в себе си усета на ювелирни творци.


◊ ПОВЕЧЕ

Пъстър и многолик ще е духът, който артмениджърите на най-големия търговско-развлекателен комплекс в Южна България изграждат за любознателния зрител. Загадъчната приказка Мароко ще се разлиства пред посетителя благодарение и на българи, докоснали се до магичното очарование на кралството: „Африка през погледа на Христо Габеров” е живописният цикъл, с който чрез платна ще стъпите на вълшебно килимче и ще се отнесете към мистичния материк. Така, както Габеров и Володя Сорокин с велосипеди прекосиха 23 държави и пълнеха в шепи преживявания от Черния континент. В магията Мароко ще ви потопят и фотографиите на проф.
Чавдар Попов (председател на Българо-мароканската асоциация), Мария и Йордан Йорданови, Анна Йорданова, Неделян Нешев и др.

Дали приказка се разказва на един дъх? Едва ли, защото така както необятна е пустинята, така необятен е духът на мистично Мароко. Красивата африканска приказка ще започне с представяне на мароканска чаена церемония. После дъхавата напитка ще се лее за всеки гост, споделил вечерта си с Мароко под покрива на мол „Галерия".

Приказката обещава и още: преди Рождество - на 23 декември от 14 часа всеки може да обогати Коледната си трапеза с вкус от Африка, купувайки марокански сладкиши.

В дните преди Нова година – на 28, 29 и 30 декември от 16 часа - украсете себе си за празничната нощ, канят организаторите. Боди арт с мароканска къна е гарантиран знак за уникалност.

Знайно е, че на Коледа стават чудеса, че лампата на Аладин е вълшебна, че стига да поискате, килимчето може да литне! А „Площад Мароко” става сбъднато чудо в мол „Галерия Пловдив” благодарение на клуб „Мароко” - Жана Симеонова, на Шафик Субаи - секретар на Българо-мароканската асоциация, на галерия „Карим” в София и галерия „България” в Мароко, както и на „Сиенит Холдинг”.

Посетете „Площад Мароко”, той ще е отворен за топла прегръдка всеки ден от 16 декември до 16 януари. Ще ви очаква - пъстър, изпълнен с изненади, настроение и пулсиращо жив.

Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
16.12.2011 г. 15:38
Посетено:
1360
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13811-izlozhba-ploshtad-maroko-v-plovdiv