Изложби

Пътуващата изложба "Глаголицата и прабългарските руни" гостува в Пазарджик

Павлин Петров възражда света на древните писмена

Пътуващата изложба "Глаголицата и  прабългарските руни" гостува в Пазарджик


◊ СЪБИТИЕТО

Пътуваща изложба „Глаголицата и прабългарските руни”
се откри на 15.12.2011 г. от 18 часа в Регионалния исторически музей в Пазарджик.

Изложбата е създадена през 2008 година и стана пътуваща с цел показване на една забравена наша част от историята, каквито са глаголицата и различните символи – печатите и монограмите на Кубрат и Аспарух и различни руни, използвани от наши каменоделни. Материалите са дърво, кожа, керамика, текстил. Техниката е по-специфична, като целта е максимално да се доближим до епохата чрез тези материали, с които хората са боравели тогава.


◊ ИДЕЯТА

В интервю за Радио "Фокус" художникът споделя: "Мисля, че по този начин самите произведения докосват най-близко онова време. Информация за това как изглеждат буквите на глаголицата и руните може да се намери трудно, тя е разпокъсана и не е събрана на едно място. Малко известен факт е например, че глаголицата е писана само от Кирил, а Методий само му помага, каза още авторът. Желанието ми е един вид да задам въпроси към хората, които ще посетят изложбата, да се върнат в историята, каза още Павлин Петров." Според него, показаното може да даде на българския народ едно самочувствие, една забравена гордост като народ. Без значение къде се намират те по света, това трябва да ги направи горди. Знаем, че българинът в днешно време има нужда и от това, добавя авторът на изложбата „Глаголицата и прабългарските руни”.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА И НЕГОВАТА ИЗЛОЖБА

Павлин Петров е роден през януари 1976 г. в Русе. Живее в малкото китно градче Трявна. След което се премества в Габрово, един от центровете на запазени занаятчийски традиции у нас. Те пораждат у него желанието да се занимава с изкуство. Вниманието му е обърнато най-вече към занаятите и народното творчество. Любовта към българщината определя и неговата дейност, довела го до съосновател на Асоциация за Развитие на Изкуствата и Занаятите (А.Р.И.З.-7), като чрез нея той организира пленери, фестивали, изложби, концерти и конкурси.

Самият той се насочва към приложното изкуство и през 2008 създава първата си пътуваща изложба „Глаголица и прабългарски руни”.

На 30.10.2008 г. по повод деня на българските будители прави изложба в Софийска духовна семинария.

Интерес към нея проявява Информационният център на Европейския съюз в България и съвместно се организира изложба на 24.05.2009 г.

Изложбата е открита отново за 24.05.2010 г. в Министерство на образованието, младежта и науката от министър проф. доктор Сергей Игнатов.

През това време Павлин Петров подготвя втората си самостоятелна изложба по покана на Министерство на външните работи. Тя е с името „Глаголица” и се открива на 1.11.2010 г. от министър Николай Младенов. В нея са изобразени само знаци от глаголицата. Целта на изложбата е да популяризира България чрез нашата древна култура, пътувайки по целия свят.

На 2.11.2010 г., първата пътуваща изложба „Глаголица и прабългарски руни”, отваря врати в галерията на Съюза на пловдивските художници, където предизвика голям интерес у пловдивската общественост.

Изложбите на Павлин Петров продължават да пътуват в страната и по света по покана на всяка галерия, която е готова да се докосне до неговото изкуство и български дух.

Уникалността на „Глаголицата” се посреща много добре от редица изкуствоведи и ценители на живописта и широката общественост.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
15.12.2011 г. 16:00
Посетено:
1780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13804-patuvashtata-izlozhba-glagolitsata-i-prabalgarskite-runi-gostuva-v-pazardzhik