Изложби

Изложба "Зимна разходка по Ларгото"

Сборна изложба живопис в Арт галерия "Ларго"

Изложба "Зимна разходка по Ларгото"
Стоимен Стоилов. "Кармина Бурана"


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

“Зимна разходка по Ларгото”
сборна изложба живопис

Ангел Василев, Валери Ценов, Диана Стоилова, Кръстьо Тодоров-Кеца, Лора Маринова, Николай Ангелов-Гари, Радослав Димитров-Бадуля, Христо Кралев и със специалното участие на проф. Стоимен Стоилов

15 декември 2011 – 18 януари 2012

Откриване – четвъртък, 15 декември 2011 г., 18.00 часа 
в галерията на ул. "Св. Климент" 16, Варна
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

В четвъртък, 15 декември, от 18.00 ч. се открива последната за 2011-та година, петдесет и пета поред изложба в Арт Галерия “Ларго”. “Зимна разходка по Ларгото” ще направим заедно с великолепните български майстори на четката от няколко поколения и градове - Ангел Василев и Валери Ценов от Пловдив, Диана Стоилова и Лора Маринова от Варна, Кръстьо Тодоров-Кеца и Николай Ангелов-Гари от Бургас, Христо Кралев и Радостин Георгиев-Бадуля от Добрич и с. Стожер, Добричко. Изложбата е със специалното участие на проф. Стоимен Стоилов.
   
Носителят на Хердерова награда и на Орден “Стара планина” - I степен, ще зарадва многобройните си почитатели със серия брилянтни акварели от цикъла “Кармина Бурана”. Преди години професорът е вдъхновен от музиката на Карл Орф и либретото по стиховете на бенедиктинските монаси. Прави изложба с картини от този цикъл в германски град, която дълбоко развълнува и впечатлява публиката. Оттогава до днес професор Стоилов се връща отново и отново към извечните теми в “Кармина Бурана”, претворявайки ги с майсторство и вдъхновение.
   
Ангел Василев се представя с две платна в типично негов стил, населени с герои и къщи от Стария Пловдив. Ярки, колоритни, самобитни, излъчващи свежест, жизнерадост и закачка към публиката. Другият пловдивчанин – Валери Ценов, показва серия от характерните негови женски образи – нежни и изтънчени, обградени със символи и късчета от митични градове. Усещането за празничност пък идва от два прекрасни натюрморта на Ценов, преливащи от изобилието на природата.  
   
Не изневерява на любимите си теми и варненката Лора Маринова – ще видим няколко нейни миниатюри с герои от класически произведения или от оперната сцена, както и огромно платно с пейзаж от любимото й кътче от Морската градина. А варненката по рождение и гражданин на света по дух Диана Стоилова показва три майсторски офорта, впечатляващи с лекотата на изпълнение, нежния и фин рисунък и въображението на авторката.
   
Христо Кралев за първи път се представя в “Ларго”, но не и във Варна – добричлията има многобройни почитатели и колекционери в морската столица. За тях той е подготвил две платна със сюжети, които разработва в последните няколко години – за “пастирите” на духа, за изкушенията и изобилието, за двойствеността на женската природа – приласкаваща, но и укротяваща, нежна, но същевременно и предизвикателна. Философските му послания са закодирани в богата сюжетност и ярък колорит, прецизно дозирани от ръката на майстора. Другият гост от Добричко е Радостин Георгиев-Бадуля. И този път картините на стожерския самобитен талант са пълни с неговите любими герои – селската мома, жертвеният овен, и този път не изневерява на стила си – наивен, но и многозначителен.
   
За първи път пред варненска публика ще се представят и двама бургазлии. Единият с богат житейски опит и дълъг творчески път, другият – на кръстопътната Христова възраст, със скромно изложбено досие, но с нескромно голям талант. Кръстьо Тодоров-Кеца е изключително интересен и оригинален автор. Неговите тъжни и самотни клоуни са запазената му марка. Кеца има около 40 самостоятелни изложби в цяла Европа – Англия, Германия, Шотландия, Франция, Полша, Австрия, както и в Бургас, София и Пловдив. За наша радост, е дошло време и варненската публика да открие за себе си този атрактивен и нестандартен автор. Николай Ангелов-Гари завършва Търновския университет през 2003-та, но през следващите шест години търпеливо рисува и развива своя талант в самотата на ателието, без да показва никъде своите работи. Защото по неговите думи “не е готов за публиката и за изяви”. Чака търпеливо своя час, работи, експериментира, търси своето “аз”, усвоява различни техники и похвати, прехвърля се от сюжет на сюжет, за да открие този, който истински ще го развълнува и ще му даде възможност да нарисува своя вътрешен мир и своите герои. И когато най-сетне го открива (преди малко повече от две години), започват и изложбите – самостоятелни и групови. Талантът му и интересната му сюжетност веднага биват забелязани. С приятното чувство на откривател галерия “Ларго” ще представи на варненци Гари и неговите герои. 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
15.12.2011 г. 11:46
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13801-izlozhba-zimna-razhodka-po-largoto