Изложби

(: Christmas smile :)

Коледна изложба в галерия "Париж"

(: Christmas smile :)


◊ СЪБИТИЕТО

От 12 декември в галерия "Париж" ще може да се разгледа общата Коледна експозиция “Christmas smile”. 

Различното в това Kоледно издание са три неща – едното е, че се случва за първи път на новия адрес на галерията – ул. ”Цар Самуил” 47, второто е, че този път картините ще бъдат повече от обикновено - почти петдесет, и третото, че за първи път редом с живописните творби участват и фотографии. Техен автор е Таня Граматикова-Zelda, която представя част от серия, принтирана на архивна канава и посветена на Фрида Кало.
 
Освен познатите автори на галерията, участие ще вземат и някои нови и завърнали се имена, като Богомил Арсов, Димитър Вецин, Румен Нисторов, Петър Димов, Марина и Димитър Богданови, Росен Кръстев и Цветелина Максимова.
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

“Christmas smile” е насочена изцяло към Коледния дух, от който всички ние сме “заразени” през декември, към приятните и уютни емоции, които изпитваме, докато чакаме Коледната вечер. Самите автори са сътворили точно такива “усмихнати” картини, въпреки че повечето от тях изобразяват нощта. Но тази нощ е приканваща, празнична и обвиваща с нежност греещите домове. От друга страна обаче, огромната къща на Богомил сякаш е погълнала нощта в себе си, а на друго място – тя сякаш се е скрила в тъмните коси на “Дама пика” от Димитър Богданов. Коледният пламък в хиперреалистичната творба на Бойко Колев трепти и изгаря тъмнината, а тя бавно го обгръща със своята мекота.
 
Много интересен акцент в изложбата е и картината на Мара върху традиционната вече за нея стара дървена дъска, озаглавена “Стадото божие”. Там наистина има стадо овце, но с невероятни човешки лица, които ни гледат толкова познато и мило, че веднага откриваме нещо от себе си и неусетно се разлива усмивката по лицата ни.
 
Това е и целта на “Christmas smile” – да ни накара да сме вътрешно усмихнати, да споделим това състояние с нашите приятели и заедно да дочакаме вълшебството на Рождество Христово!

Весели Коледни празници!

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
12.12.2011 г. 00:29
Посетено:
1451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13767-christmas-smile