Изложби

"Пъзели за живеене" в галерия "Credo Bonum"

Изложба на Константин Ачков и Петър Захаринов

"Пъзели за живеене" в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Пъзели за живеене

Константин Ачков
Петър Захаринов


12 декември – 15 януари 2011

Откриване – 12 декември 2011 (понеделник), 18.30 часа
галерия "Credo Bonum" на ул. "Славянска" 2

Това, което обединява Константин Ачков и Петър Захаринов, не е само сглобката и стратегията, с която подхождат към дизайна. Освен че напомня пъзел, техният дизайн не е просто сглобяване на части, а интелектуално предизвикателство, което влияе на външния вид и функционалността на мебелите, но и ни кара да възприемаме ежедневната си среда с други очи, будно внимание и въображение.
 
Върху тази особеност акцентира и настоящата изложба. Всеки отделен съставен модул в техните мебели може да се разглежда и като самостоятелно произведение, а процесът на сглобяването им в стол или маса е вече концепция, мисъл и изкуство в най-чист вид, които правят съпричастна и публиката.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА И АВТОРИТЕ

Двамата автори идват от други области. Константин Ачков е скулптор, Петър Захаринов е архитект. В техния случай това им дава предимство, тъй като позволява да съзрат във функцията и материала много по-голям потенциал за творчество.
 
Простата на пръв поглед форма попада в чудна комбинаторика, която чрез мисълта на автора образува съвсем функционален обект. И това е възможно най-убедителното доказателство, че има български продуктов дизайн и то на най-високо световно ниво.

Константин Ачков участва в изложбата с няколко авторски модела столове: Android-system, Fangs, Frame, Ko-Ko, Stack, а Петър Захаринов със столове и маса: 1x3, VIC и VST.


Константин Ачков завършва Националната художествена академия в София, специалност "Скулптура" в ателието на проф. Крум Дамянов. През 1996 г. участва в юбилейната изложба "100 години Национална художествена академия в София". Две години по-късно печели стипендия от фондация "Отворено общество". Ежегодно представя свои продукти на национални и международни изложения и форуми за дизайн. През 2009 г. заедно с група “Черга” участва на изложението "100% Design" в Лондон. Същата година представя свои продукти на "Смолян Джулай Джаз Фест" и на първото "Биенале на българския дизайн". Печели втора награда на журито за продуктов дизайн със серията тенсегрити мебели X-tense (маса и стол) и V-star (маса). Получава и Специална награда на Съюза на българските архитекти. В края на годината, заедно с група “Черга”, участва на изложението "Светът на мебелите". През 2010 г., след конкурс, печели покана за участие на отворения за Балканите конкурс в Белград - Mikser. Същата година отново представя свои продукти на "Светът на мебелите". В началото на 2011 г. организира експозиция на свои мебели (Kolibri, Fangs, Android-system, лампите Trape) по време на Sofia Design Week. Столът Android е показан и на Budapest Design Week. Представя свои продукти и на Vienna Design Week 2011 като част от експозицията "There Is or There Isn't: Bulgarian Product Design Now", организирана в Дом Витгенщайн. През 2011 г. участва във второто Биенале на българския дизайн. Разработките му редовно се представят в български и чуждестранни медии (сред които и водещите портали за дизайн mocoloco, plusmood, medesignmag, contemporist, yatzer).


Петър Захаринов е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия, София – специалност "Архитектура". През 2006 г. е отличен с награда за дипломен проект от Фондация "Яков Чернихов". През 2011 г. получава Platinum A’design Award и влиза в селекцията Young Balkan Designers. Във връзка с това неговите мебели са показани на Salone Satellite, Милано 2011, щанд на Young Balkan Designers, 2011. Петър Захаринов участва също в MIKSER Festival, Белград - Young Balkan Designers, 2011, Sofia Design Week – „Има ли го, или го няма – български продуктов дизайн”, 2011, Vienna Design Week - „Има ли го, или го няма – български продуктов дизайн”, 2011, „На Светло” – Експо Баня София – изложбена зала на ROCA, София, 2011.

През март 2011 Петър Захаринов и Константин Ачков представиха свои мебели в рамките на изложбата “Големият взрив” в галерия "Credo Bonum".

Двамата автори се развиват успоредно, трупайки все повече известност в страната и в чужбина с уникалните си концепции в областта на дизайна.

Автор:
Галерия "Credo Bonum"
Публикация:
11.12.2011 г. 14:15
Етикети:
арт новинисъвременно изкустводизайнизложбаГалерия Credo Bonum
Пъзели за живеене
Петър Захаринов
Константин Ачков
Посетено:
1581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13759-pazeli-za-zhiveene-v-galeriya-credo-bonum