Изложби

50% Море 50% Небе в галерия "АлтерЕго"

Изложба живопис на Миню Бонев и Тихомир Витков

 50% Море 50% Небе в галерия "АлтерЕго"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „АлтерЕго”
Ви кани на

50% Море  50% Небе

изложба живопис

Миню Бонев
Тихомир Витков

 
Откриване на 12.12.2011 г., понеделник, 18:00 ч.
Дом на културата „Средец”, ул. "Кракра" 2А


Полярно различно като стил, изкуството на Тихомир Витков и Миню Бонев се среща на невидимата линия на хоризонта между световния океан и свода небесен. В галерия „Алтерего” двамата живописци показват варианти на „морета” и „небета”, докосващи енигматичната граница между тях, която колкото ги разделя, толкова и ги слива в едно. Темата на изложбата предполага неограничени възможности да се интерпретира с двата съществени елемента на живописта – пространство и цвят, да се превъплъти необятния смисъл на мирозданието в личното духовно пространство на човека. С ясното съзнание, че не може да се обеме необятното, и Витков, и Бонев – единият с абстрактен, другият с фигуративен подход, търсят обяснение на света от различни гледни точки – над хоризонта, под хоризонта, отвъд хоризонта. Двамата художници умело балансират по ръба на идеята, че светът на изкуството не може да бъде управляван от лилипути, нито от великани, защото по право той принадлежи единствено на фантазьори като Гъливер. Изложбата на двамата живописци удостоверява, че тъкмо артистът е единицата мярка, определящата микрото или макрото в космогонията на човека, както трайното или преходното в живота на изкуството.

Бисера Йосифова

 
◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ

Миню Бонев е роден през 1951 г. в гр. Габрово. Завършва живопис през 1977 г. във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” в класа на доцент Янаки Манасиев. Работи в областта на приложната графика и реклама. Много търговски и фирмени марки в региона са негово дело (около 50). Участва в Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово, Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето” - Бургас, Биенале на малките форми – Плевен, в много местни и национални изложби. Има 9 самостоятелни изложби. Участва в над 30 международни и местни пленера по живопис. Носител е на награда за живопис на Община Габрово за 2004 година.


Тихомир Витков е роден е през 1964 г. в гр. Ловеч. През 1983 г. завършва Художествена гимназия – гр. София. От 1999 е член на СБХ. Основател на Сдружение „Синя зона”, организация на художници с физически увреждания. Участва във всички изяви на СБХ – Представителство Ловеч и в колективни изложби в страната. Има над 15 самостоятелни изложби: Драсова къща – Ловеч; Янкова къща – Ловеч; Галерия Поморие; Къща Недкович, Есенен салон на изкуствата – Пловдив; Галерия ”Мелон“ – София; Галерия „Лик” – София; Галерия „Стълбата” – София; Галерия „Алтерего” – София; Галерия „Париж – Москва” – София. Негови картини притежават частни колекционери в страната и чужбина.

Автор: Галерия „АлтерЕго”
10.12.2011 г. 20:29
Посетено: 1382
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13754-50-more-50-nebe-v-galeriya-alterego