Изложби

Изложба "Златната колесница на траките" в салона на "София Ауто"

Възстановка в мащаб 1:5 на тракийската колесница, открита през 1976 г.

Изложба "Златната колесница на траките" в салона на "София Ауто"


◊ СЪБИТИЕТО

Сдружение "Културни проекти" има удоволствието да ви покани на откриването на експозицията „Златната колесница на траките” в салона на „София Ауто” на бул. „Ботевградско шосе” 239 във вторник, 13 декември, 11:00 часа. Експозицията е част от честването на 10-годишнината на „София ауто”.

На откриването ще присъстват археологът Веселин Игнатов и реставраторката Силвия Борисова, автори на изложбата, председателят на съвета на директорите на „София Ауто” Илиян Попов и Евгени Димитров, председател на сдружение „Културни проекти”.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата представя възстановка в мащаб 1:5 на тракийската колесница, открита през 1976 година от археолога Митю Кънчев в надгробната Дълга могила. Двуколката е известна с уникалната си апликация, представена за първи път пред българската публика през 2009 година от ОББ, Сдружение „Културни проекти” и Община Нова Загора. Апликацията има интересна история – дълги години е стояла като парче непочистена ламарина във фондохранилището на музея, докато археолозите решават да я прегледат на рентген. Невероятните декорации, които се виждат, довеждат до решението за спешна реставрация и сега пластината може да се види отново за 10 дни в автосалон “Северноамерикански автомобили” в целия си блясък. Работното време на изложбата е от понеделник до петък от 08:00 до 20:00 часа и в събота от 09:00 до 18:00 часа.

Експозицията прави паралел с подобни двуколки, наречени „цизиум”, масово използвани през римската епоха, представя традициите и опита на траките в изработката на колесници, разказва за ежедневието на тракийската аристокрация от I-II век сл.Хр., чиито възможности да притежават луксозни битови стоки и превозни средства нарастват неимоверно след икономическия разцвет, който земите на Тракия изживяват след присъединяването им към Рим.

Изложбата представя и пресъздава подготовката за пътя към отвъдния свят - погребалните ритуали на траките от тази епоха, за чиито особености и традиция може да се съди от находките, открити при разкопките край село Караново. Посетителите ще се запознаят с практиката „погребение на колесница”, включващ ритуалното „убийство” на любимата кола на покойния аристократ, осигуряваща му средство за придвижване в задгробния живот.

Според археолога Веселин Игнатов, чийто екип подготви изложбата, „тракийската двуколка е изключителна – аристократична, луксозна и с меко окачване, като неин аналог може да се намери в римския „цизиум“.

Възстановката и цялата изложба са създадени от екип на Исторически музей Нова Загора, под ръководството на археолога Веселин Игнатов и с изключителната работа на арт реставраторката Силвия Борисова, техния колега от Регионален исторически музей Бургас - Константин Господинов, преподавателя по латински и старогръцки Николай Шаранков от Софийски университет, и реставраторката Петя Николова от Национален исторически музей.

За повече информация:

Стоян А. Стоянов
PR Сдружение „Културни проекти”
0 88888 9811


Автор:
Сдружение "Културни проекти"
Публикация:
09.12.2011 г. 15:59
Етикети:
Сдружение Културни проектиарт новиниКарановоизложба
погребение на колесница
тракийска колесница
златна колесница
София Ауто
Златната колесница на траките
Посетено:
2613
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13749-izlozhba-zlatnata-kolesnitsa-na-trakite-v-salona-na-sofiya-auto