Изложби

Изложба "Апартамент" в чекмеджето на "0gms"

Изложба на Бернд Опл

Изложба "Апартамент" в чекмеджето на "0gms"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "0gms"
представя
 
Апартамент
Бернд Опл


07.12.2011–21.01.2012

"0gms" София (галерия в кухненското чекмедже на ИСИ – София), бул. "Васил Левски" 134
Работно време: вт.-сб. 15-19 ч.



◊ ИЗЛОЖБАТА

На 6 декември, вторник от 18 ч. в чекмеджето на "0gms" се открива изложбата на младия австрийски художник Бернд Опл.
   
Неговите произведения представляват умалени модели на пространства, които художникът показва в кутии, под формата на скулптури, видеа или фотографии. За повечето от тях основни характеристики са играта с мащаба и начина на гледане. Изправени пред работите на Бернд Опл, зрителите често трябва да заничат, да обикалят, да се вглеждат, за да разберат как малкото става голямо, дали това, което виждат, е истинският размер на обектите или различни инструменти са помогнали на автора да го уголеми и да го представи в нереални пропорции. Художникът често конструира модели, които се отнасят или към познати пространства, или към основни представи във връзка с изкуството, каквато е идеята за белия куб като вид изложбено пространство.

Специално за чекмеджето на галерия "0gms" Бернд Опл подхожда лично и създава модел на собствения си апартамент, изрязан в натрупани един върху друг бели листове формат А4. По този начин двуизмерният план придобива дълбочина, превръща се в триизмерен модел на пространство, в който отделните пластове хартия са като натрупани една върху друга банки памет, показвайки сякаш преживяното време и превърнатите в неразличими архивни единици спомени и събития.


◊ ЗА АВТОРА

Бернд Опл (р. 1980) живее във Виена. Той е сред авторите, които работят с "0gms" и негови произведения са включени в повечето от груповите изложби, които до момента са инициатива на галерията. Такива са: “Meet everyone at once, start an artist-run space”, 0GMS, София, 2011; „Кавър версия "0gms”, в рамките на изложбата „Голямата вълна”, Август в изкуството, 2010, Варна; 0gms, Whitespace Gallery, Банкок. Освен това има участия в изложби във Виена, Линц, Залцбург, Берлин, Атина и др. Последното му самостоятелно представяне е тази година в MuseumsQuartier, Виена.

Автор:
Галерия "0gms"
Публикация:
05.12.2011 г. 17:13
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13715-izlozhba-apartament-v-chekmedzheto-na-0gms