Изложби

Gaudeamus Igitur... или хайде да се веселим, докато сме млади

Сборна изложба на студенти от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

Gaudeamus Igitur... или хайде да се веселим, докато сме млади


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 1 декември т.г. в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще отвори врати една нестандартна изложба. В заглавието й "Gaudeamus Igitur" разпознаваме думи от прочутия студентски химн и така разбираме, че Веселата къща е домакин на студентска изложба.

Тази година ДХС сключи договор за творческо сътрудничество с Великотърновския университет, факултет „Изобразителни изкуства”, и изложбата е първата стъпка към конкретна съвместна дейност. Опитът на Дома в работата с творците може да бъде полезен на преподавателите и студентите от ВТУ (и не само от това висше училище!), а изложбените пространства и различната публика са истинско предизвикателство.

Първото организирано гостуване на бъдещите художници с повече от седемдесет творби ще бъде и добра реклама за факултета по „Изобразителни изкуства”, обучаващ студентите по живопис, графика, скулптура, графичен дизайн и стенопис. Представят се десет графици, двама участват със скулптура, осем с живопис, четирима с плакати и седем с проекти за стенопис. Гости на откриването ще бъдат преподаватели от факултета (доц. Борис Желев, доц. д-р Светослав Косев, доц. Пеньо Пенев, доц. Иван Узунов), а също и някои от авторите. Така студенти, преподаватели и гости ще можем заедно да си припомним вечния „Гаудеамус игитур, ювенес дум суму...” – „Хайде да се веселим, докато сме млади...”. Изложбата ще бъде открита от декана на факултета доц. Желев.

Вечерта ще предложи и още едно изживяване – чрез музикалните изпълнения на четири млади пианистки от Музикален клуб „Весела”. Те ще посветят участието си на Ференц Лист, чиято 200-годишнина се празнува по цял свят.

 

Изложбата „Гаудеамус игитур...” може да бъде посетена до края на настоящата година.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
29.11.2011 г. 11:38
Посетено:
1647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13665-gaudeamus-igitur-ili-hayde-da-se-veselim-dokato-sme-mladi