Изложби

Изложба на Иван Додов в Арт галерия "Ларго", Варна

Трети рожден ден на Галерията

Изложба на Иван Додов в Арт галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

"Благодарност към Земята"
изложба акварел на Иван Додов


25 ноември – 14 декември 2011 г.

Откриване – петък, 25 ноември 2011 г., 18.00 часа
Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Св. Климент" 16

В петък, 25 ноември 2011, от 18.00 ч., с петдесет и четвъртата по ред изложба Арт Галерия “Ларго” ще отбележи тържествено третия си рожден ден с картините на любим както на галерията, така и на варненци български художник – Иван Додов. Експозицията е озаглавена “Благодарност към Земята”. Майсторът на акварела ще подреди повече от 45 свои творби, разказващи приказки за красотата на природата, за вдъхновението, което тя предизвиква у твореца, за силата, с която ни зарежда тя – майката-Земя.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Това е третата самостоятелна изява на Иван Додов в галерия “Ларго”. За варненци изложбите му винаги са дългоочакван и вълнуващ пир за сетивата. И този път виртуозният акварелист няма да разочарова своята публика. Темите в картините, които ни е подготвил, препускат из всички годишни сезони, из всички кътчета на Земята, из всички негови любими сюжети. В творбите ще открием и лодките, кротко полюшващи се в залива, и нежните, пролетно нацъфтели дървета, и самотния рибар, посрещащ изгрева в морето. Малките градски улички, с привкус на френския Прованс, уличните кафенета, изпълнени с гълчава и настроение, градският пазар, пулсиращ като развълнувано море от хора напомнят, че Иван с еднаква лекота и финес рисува както природната красота, така и чара на градския пейзаж. За всички познавачи на неговото творчество особено удоволствие ще достави тема, която акварелистът не е показвал досега във Варна – една магична серия рисунки на коне, уловени в цялата им красота, грациозност и сила.

И както може да се очаква от човек като Иван, изложбата носи заглавие, натоварено със символност – “Благодарност към Земята”. Сърцето на истинския творец винаги е преизпълнено с любов към Земята, връзката му с природата е особено силна и зареждаща, от Земята и нейната красота черпи той вдъхновение. Земята е извор на живота, Земята търпеливо “понася” всички капризи и неразумности на нейните “деца”, Земята и връзката ни с нея ни помагат да бъдем реалисти, но и мечтатели. Картините на Иван ни приканват по най-вълнуващия, нежен и любовен начин да обичаме и пазим Земята, да стоим винаги близо до нея, защото тя е изворът на нашата жизненост и тя ще ни зареди и спаси, ако всеки друг ни изостави.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Иван Додов е роден в София през 1960 г. Завършва Националната художествена академия в София през 1986 г. със специалност “Художествено пространствено оформление” в класа на проф. Георги Петров. От 1989 г. до 2010 г. Иван Додов има над 35 самостоятелни изложби в България и по света. Почти всяка година участва в пленери, организирани от “Център по изкуствата” към Кметство на гр. Пасау, Германия и в ателиетата на СБХ в “Сите Интернасионал дез Арт” в Париж. Картини на Иван Додов се намират в галерии и колекции в България, САЩ, Германия, Италия, Франция, Испания, Австрия, Холандия. Швеция, Финландия, Унгария, Израел, Гърция, Турция, Полша, Чешка република. Живее и работи в София.


Очакваме Ви на откриването в петък, 25 ноември, от 18.00 часа.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
24.11.2011 г. 16:01
Посетено:
2007
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13640-izlozhba-na-ivan-dodov-v-art-galeriya-largo-varna