Изложби

Изложба "Случаят "Тютюн"

60 години от първото издание на романа "Тютюн" от Димитър Димов

Изложба "Случаят "Тютюн"


◊ СЪБИТИЕТО
           
Националният литературен музей и Къща музей “Димитър Димов” представят
изложбата “Случаят “Тютюн“


60 години от първото издание на романа „Тютюн” от Димитър Димов“.

Откриване: 22 ноември 2011 г. (вторник) от 16 часа в Столична библиотека.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В средата на миналия век
Димитър Димов, автор на два романа (”Поручик Бенц” и „Осъдени души”), вече е получил пълно литературно признание. Читатели и литератори с огромен интерес очакват следващия роман – „български” и „индустриален”.

В резултат на пет години усилен творчески труд, преодолявайки издателски перипетии, в края на 1951 година романът „Тютюн” е в ръцете на читателите. Четирите хиляди бройки на тиража му се изпаряват от книжарниците. Книгата се чете, предава от ръка на ръка, коментира, одобрява... от читателите. Критиците и колегите-писатели са на различно мнение. Оценките, които получава романът от тях, от Партията и от Вожда стават основа на разигралия се през следващата 1952 година показен литературно-политически скандал. Жертви са както критиците-отрицатели, така и автора и неговото произведение. Колкото и странно да звучи, чрез полученото одобрение „свише” и награждаване с най-престижната „Димитровска” награда, върху Димов е упражнена принуда да преработи творбата си.

Цялата тази драматична история, показана чрез литературни документи, е в основата на изложбата. Показани са и предисторията на романа и битуването му в следващите десетилетия: прототипи на герои, илюстрации, творчески вариации – филм, пиеси, последни издания.

Експозицията е изградена от документални пана и оригинални ръкописи, снимки, шаржови портрети, илюстрации, книги, вещи от фондовете на къща музей „Димитър Димов”.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 29 ноември 2011 г.





√ Луксозното издание на романа може да закупите с 10% отстъпка от книжарница "Книгосвят" -> Тютюн. Т. 1-2
Автор:
Деница Панова, НЛМ
Публикация:
20.11.2011 г. 14:22
Посетено:
4371
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13602-izlozhba-sluchayat-tyutyun