Изложби

Изложба на Лъчезар Дочев - Скулптура от стъкло

Самостоятелна изложба в галерия "Средец"

Изложба на Лъчезар Дочев - Скулптура от стъкло


◊ СЪБИТИЕТО

Министерството на културата - галерия "Средец" представя

Късове човешка история
Лъчезар Дочев - Скулптура от стъкло


22.11.-08.12.2011

откриване - 22.11., от 18 часа
бул. "Ал. Стамболийски" 17, София


◊ ДУМИ НА АВТОРА

Лъчезар Дочев
Художествена обработка на стъкло
Творческа позиция


В изкуството аз винаги търся драматичното, конфликта; контрапункта и кулминацията. Това е и предизвикателството да се приложат принципите и категориите от един жанр изкуство в друг: как би могло едно статично произведение на визуалните изкуства да се развие във времето? Как да получа "тема" и "контрапункт" срещу нея, да владея динамиката? Къде е кулминацията в една скулптура?

Обичам да разработвам идеите си в групи, да ги обединявам в серии, да използвам различни техники и контрасти в едно и също произведение: светлопропускливост срещу плътност, фактура срещу гладкост, позитивни срещу негативни форми, цвят срещу прозрачност... да извеждам множеството качества на материала заедно, да ги противопоставям и дирижирам в опит да създам илюзия за пътешествие - комплиментарното общуване на качествата (темите)... да задвижа композицията... И така стигам до пясъка..., логичният избор за материал за калъпи, който би придал на стъклото драматичния ефект, който търся. Оставям части от повърхностите груби, така както калъпът ги е оформил, а други полирам до перфектен блясък. Освен грубостта на фактурата, другото, което много ми допада в този метод на моделиране на калъпи от пясък, е, че ми се налага да мисля директно в негатив. Никога не използвам предварително приготвени позитивни шаблони, а моделирам направо негативната форма. Намирам това предизвикателство както за интелектуално, така и за художествено. Пясъкът, за мен, не е просто материал за изработване на калъпи, но основно художествено изразно средство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Лъчезар Дочев е един от малцината художници в България, работещи в областта на стъклото. Желаейки да твори в тази почти неизвестна у нас сфера, той получава своето образование в Латвийската художествена академия, завършвайки и двете майсторски ателиета, които академията предлага: витраж и двуизмерна декорация; и дизайн на стъклото и скулптура. След 7-годишно обучение, през 1999 г. той се завръща у дома, където междувременно собственото му ателие вече си е спечелило известност: сред множеството поръчки, които изпълнява в страната, са филиал на Българска народна банка и църквата „Света Троица” от 17. век.

През 2003 г. получава пълна стипендия за класа на M. Gaudet в школата Pilchuck Glass School, край Сиатъл, САЩ, а през 2004 г. получава още една пълна стипендия за класа на R. Posner в центъра North Lands Creative Glass, в Шотландия. През същата година за първи път е асистент-преподавател на J. Walentynovicz – в Pilchuck, а през 2005 г. – на M. Gaudet, отново в Pilchuck. През февруари 2005 г. води собствен клас в колежа Richmond в Лондон, последван от демонстрации в други училища в Обединеното Кралство. Лъчезар Дочев е участник в международни прояви из цял свят – симпозиуми, фестивали, демонстрации – както със самостоятелни, така и в съвместни изложби. През октомври 2003 г. печели наградата за най-добър млад художник на конкурса WERU в Rudersberg, Германия, а две години по-късно на същия конкурс получава Първа награда.

Съорганизатор е на първия Международен фестивал на стъклото у нас, октомври 2010. Негови творби има в българските културни институти във Виена и Прага, в Музея на стъклото в Рига, както и в други публични и частни колекции в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Латвия, Люксембург, Русия, САЩ, Украйна, Франция, Швеция. Член на Glass Art Society, Just-Glass и Председател на Фондация “Българско арт стъкло”.

Автор:
Искра Павлова
Публикация:
18.11.2011 г. 14:44
Посетено:
1689
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13586-izlozhba-na-lachezar-dochev-skulptura-ot-staklo