Изложби

"В обратен ред" - второ действие. Боби Коруджиков в галерия "Витра"

Изложба в две действия и епилог

"В обратен ред" - второ действие. Боби Коруджиков в галерия "Витра"


◊ СЪБИТИЕТО

Боби Коруджиков

В обратен ред


Изложба в две действия и епилог

Първо действие се развива успешно и предстои да завърши на 15.11.2011 г.

Второ действие:    
Начало: 16.11.2011 г., от 18.00 до 21.00
Край: 04.12.2011 г.

Изложбата като пиеса на Боби Коруджиков продължава. Както обещахме, ще върнем времето още по-назад и ще подредим творби, създадени преди 2007 г.

Това са предимно пластики, сред които е и една от първите, създадени от художника, която той още съхранява в ателието си. Направена е през 1996 г. и носи названието „Метаморфоза”.


◊ ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Участващата в първо действие наградна статуетка „Мениджър на годината 2011” ще напусне сцената, за да зарадва новия си лауреат, а мястото й ще заемат две „по-възрастни” нейни посестрими – „Кристална лира” и „Кристален микрофон”, изработвани от Боби допреди 5-6 години.

Любопитен експонат е бутилка от водка „Абсолют”, с толкова дълго гърло, че навява асоциация за хибрид между стъклен съд и жираф, (ако това въобще е възможно). Правена е за участие в конкурс на водка „Абсолют” през 1996 г. Организаторите така и не видели произведението на живо, а само на снимка, но присъдили наградата другиму.

Други нови действащи лица, които ще се включат в действието, са творбите: „Флора и фауна”, "Мишката", "Прозрачност", "Мъка", "Рогато", "Риба", "Мики Маус", "Грация", "Хищна птица", "Снежни човеци".

Интересна с комбинацията си от материали – калиев и оловен кристал - е работата "Водна повърхност", както и своеобразният по-стар автопортрет на Коруджиков, изработен от оптичен кристал, познат повече с названието "Оптика".

Разбира се, както във всяка пиеса, някои от героите ще продължат участието си и във второ действие. В картината „Танцът на нестинарката” героинята на Боби ще продължава да играе върху горещите въглени, „Репетицията” на делфина от съседната картина може би ще бъде последна преди голямото му представление, нощните светлини над Сена ще се отразяват все така във водите й…

Така Боби ще продължи доизграждането на своя автопортрет, като автор на форми, цветове и сюжети, преодолявайки съпротивата на този труден материал – стъклото. Кое от загадъчните качества на този материал е любимо на автора и как го ползва в работите си може да стане ясно само ако внимателно проследим хода на изложбата.

Какво друго ще се случи, кой ще се включи в действието и кой ще го напусне, ще разберем в сряда, на 16 ноември.

Заповядайте на откриването и не забравяйте, че през пролетта на 2012 г. следва епилог!

Галерия "Витра", София, ул. "Перник" 91, партер.
16.11.2011 г, от 18.00 до 21.00


Автор:
Искра Павлова, галерист
Публикация:
15.11.2011 г. 22:02
Посетено:
1598
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13564-v-obraten-red-vtoro-deystvie-bobi-korudzhikov-v-galeriya-vitra