Изложби

Изложба на Димитър Свиленов в арт галерия НДК

"Откровение 2012" - десета самостоятелна изложба живопис

Изложба на Димитър Свиленов в арт галерия НДК


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба живопис на Димитър Свиленов в арт галерия Национален дворец на културата


Димитър Свиленов сочи едни от най-перспективните тенденции в съвременното изкуство на нашето време - импресивна проекция на космоса или просто казано „изкуство на духа”. Авангардните проекти на автора носят посланията от вечността и разкриват нов тип реалност. „Откровение 2012” е десетият осъществен живописен проект на автора. Платната в изложбата представят различни гледни точки, усещания и концептуално-художествени позиции обърнати към и за Човека, свързани с кръговрата на живота.

Откриване на изложбата 17.11.2011 г., четвъртък, от 18 ч.
Експозицията в НДК ще продължи до 23.11.2011 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Картините на Димитър Свиленов са своеобразни послания от вечността, а символите, излизащи от тях - запомнящи се кодове, които отвеждат зрителя в отделни реалности. Когато Димитър рисува, той влиза в подобно на медитация състояние, където ума спира потока на мислите... Фигури на коне и лица се появяват сякаш случайно, завихрящи се в хармоничен танц върху платното. Разказите, които се появяват там, са послания с библейски характер, а съзерцаването на картината несъзнателно ни потапя в паралелни, многопластови вселени, които подреждат отговорите, освобождават някак с лекота съзнанието и те извеждат отвъд...

Сакрален е пътят, по който тези фантастични платна оживяват в реалността. Това е една своеобразна медитация с рисуване и отдаване, в която художникаът неуловимо присъства като образ-наблюдател почти във всички сюжети.

Картините разкриват илюзията на мисълта като магия, в която потапяш очи и копнеж, който преживяваш. Концептуален и многопластов изследовател на човешките състояния, Димитър отвързва възлите на подсъзнанието си и разработва тема, за която ние всекидневно слушаме, говорим, преживяваме, но не можем да осмислим... И тук живописното изящество запазва, развива сетивност и адаптивност, превръщайки се в неделима част от богатия речник за изразяване и отразяване на душата и времето…

И продължава да търси.

Картините могат да се гледат и с 3D очила за разкриване на нов тип реалност. Те са арт откровения и енергийни послания за настъпването на новото време, когато духовността ще е над всичко.

Автор:
Георги Христов
Публикация:
15.11.2011 г. 16:27
Посетено:
1923
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13559-izlozhba-na-dimitar-svilenov-v-art-galeriya-ndk