Изложби

Изложба "Мисия: военен лекар" в арт галерия "Париж - Москва"

Инициатива за Европейския месец на фотографията

◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна фотоизложба “Мисия: военен лекар”, посветена на 120-годишнината от създаването на Военномедицинска академия и Европейския месец на фотографията, ще бъде представена в  столичната Арт галерия “Париж - Москва”.

Експозицията се открива на 15 ноември под патронажа на Посолството на Франция в България и Френски културен институт.

Личната колекция от снимки на зам.-началника на ВМА по осигуряване на мисии и началник на Военномедицинския отряд за бързо реагиране - полк. д-р Александър Парашкевов, е селектирана и подготвена от известния български фотограф Иво Хаджимишев. Уникалните снимки от най-горещите точки на света са непринуден разказ за личните и професионалните преживявания на българския военен лекар. Хирургът е не просто наблюдател, преднамерено документиращ трагичните събития, а  пряк и деен участник в ликвидиране на тежките последствия от тях.

В изложбената колекция са включени снимки от атаката срещу българската база в Кербала, Ирак, на 27.12.2003 г., когато загинаха пет български военнослужещи и бяха ранени близо 50, но благодарение на смелата и професионална намеса на екипа на д-р Парашкевов жертвите и медицинските поражения бяха минимални. В изложбата са селекционирани и снимки от участието на д-р Парашкевов във Френската и Испанската военнополеви болници на Коалиционните сили в Афганистан, както и от хуманитарната мисия след земетресението в Хаити в началото на 2010 г. Тогава българският военномедицински екип, начело с д-р Парашкевов и заедно с френски спасителни групи и парамедици, помогнаха на хиляди пострадали хаитяни. Всички тези  лично преживени мигове в условията на риск, бедствия и война, запечатани през фотообектива на д-р Парашкевов и неговите колеги, вдъхновиха куратора на изложбата Иво Хаджимишев за публичното им представяне. Хирургът, отличен от съсловното издание "Форум Медикус" за „Медик на годината - 2010 г.” като лекар, достойно защитаващ новото лице на България в глобалната битка за един по-справедлив, по-мирен и хуманен свят, е наследил любовта си към изкуството от чичо си, русенския художник Йордан Парашкевов.


◊ ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА

Съвместната инициатива на ВМА и Арт галерия “Париж - Москва” е част от експерименталното издание на Европейския месец на фотографията и се присъединява към честването на 120–годишнината от основаването на военномедицинската служба на Българската армия. През ноември 2011 г. Френският институт в България и фондация "Easyart" поставят началото на културната традиция и у нас. Европейският месец на фотографията е стартирал за първи път в Париж преди трийсет години и оттогава се провежда в повечето европейски столици на всеки две четни години. Настоящето първо “експериментално” издание в нечетна година ще позволи на София да се впише сред градовете - организатори на Европейския месец на фотографията през 2012 г.

Откриването на фотоизложбата "Мисия: военен лекар" е на 15 ноември 2011 г. (вторник) от 18.30 ч., в сградата на Дом на Москва в София на ул. „Г. С. Раковски” 92.
 

◊ ЗА ФОТОГРАФА
 
Полк. д-р Александър Парашкевов е роден на 02.02.1962 г. в с. Щръклево, Русенска област. През 1989 г. завършва медицина във ВМИ – гр. Варна. След като оглавява хирургическото отделение във Военна болница – Русе, през 2001 г. е вече на работа във ВМА - София в Отделението по пластична хирургия, изгаряния и пластика. От  2004 г. е в състава на Военномедицинския отряд за бързо реагиране (ВМОБР), а от 01.06.2010 г. е негов началник. Специализирал в Травма център в Хайфа, Израел; в Холандия - курс по BATLS (спешна помощ в бойни условия); в училището на НАТО в Германия - курс "Sеnior Medical Staff Officer”; чете лекции в център по антитероризъм в Анкара, Турция, и във Военното училище в Рига, Латвия. Преминал е всички военномедицински длъжности - от лекар на взвод, главен хирург на военнополеви болници на НАТО в Афганистан до медицински съветник на командващия операциите на ЕUFOR. Участвал и ръководил медицински екипи в състава на международни мисии в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и Хаити.


◊ ЗА ОРГАНИЗАТОРИТЕ

В своята 120-годишна история Военномедицинската служба на БА е изпратила над 20 000 български медици в най-горещите точки на света – Русия, Корея, Виетнам, Алжир, Мозамбик, Никарагуа, Сирия, Ливан, Ангола, Етиопия, Либия, Армения, Румъния, Камбоджа, Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Ирак, Афганистан. В момента близо 200 български военни медици работят зад граница в три военнополеви болници в Афганистан – в Кабул, Херат и Кандахар, във Военната болница в столицата на Кувейт, и в Командването на НАТО в Неапол, Италия. Навсякъде те доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна мисия, достъпна не само за истински професионалисти, но и за най-смелите и жертвоготовните, способни да рискуват живота си за другите, да вземат най-бързото, най-интелигентното и най-животоспасяващо решение в най-екстремната ситуация. 
 

Вече втори сезон, на едно от най-емблематичните места в София, на ъгъла на улиците „Московка” и „Раковска”, са отворени вратите на Арт галерия „Париж - Москва”. В сградата на Дома на Москва, в която всичко е история от повече от 120 г., трима млади галеристи имат амбицията да откриват таланти, да подкрепят утвърдени художници и да обозначат галерията като място, в което се случват неща и отвъд изкуството, всекидневието, комерсиалното. Знакова е и първата изложба, с която галерията отвори врати на 7 октомври 2010 г. с картините на неповторимата Милена Йоич.

В плановете на Йорданка Костадинова, Юлия Савова и Момчил Трайков се вписват и идеи за финансова помощ на студенти от Художествената академия, както и за изложби с некомерсиални цели. Стипендиите ще бъдат определяни след конкурс. В търсенето на специално място и своя мисия, галерията осъществява и последната си изложба с фотографии на военни лекари от Ирак, Афганистан и Хаити. Галерия „Париж - Москва” поддържа традиционните културни връзки между Париж, София и Москва. Скоро в експозициите й ще видим платна на руски и френски художници, както и на български творци извън София. През м. декември предстои и първата изложба на арт галерия „Париж - Москва” в руската столица.

Уникалната сграда на старата Руска легация, един от най-старите паметници на културата в София, е вече място и за събиране на повече изкуства. Отскоро такъв знак ни дава майсторът на цигулката Йосиф Радионов. На всяко откриване на изложба може да чуете негови класически изпълнения.

Наскоро към галерията „работи” и детско арт ателие с преподаватели млади художници. Галеристите се надяват от него да „избуят” истински таланти в изобразителното изкуство. Галеристите очакват и четения на литератори.

Познавачите, гости на галерията, знаят, че на всяко откриване на нова изложба ще ги зарадва и чаша истинско вино с марка „TODOROFF”.
Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
14.11.2011 г. 00:43
Етикети:
фотоизложбафотоюбилейна изложбафотографияизложби
военен лекар
Александър Парашкевов
арт галерия Париж - Москва
военни фотографи
Посетено:
1619
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13541-izlozhba-misiya-voenen-lekar-v-art-galeriya-parizh-moskva