Изложби

Карнавал пред обектива, или Как ще започне петото годишно време

Карнавалът в Струмица гостува в Дома на хумора и сатирата

Карнавал пред обектива, или Как ще започне петото годишно време

 

Карнавал пред обектива, или Как ще започне петото годишно време

Наближава любимият единадесети ден от единадесетия месец на годината, когато в карнавалните градове в Европа започва подготовката за следващия традиционен карнавал. У нас само в Габрово и само в Музея „Дом на хумора и сатирата” може да станем част от европейската традиция и да „се вречем” – ще има карнавал през май в нашия град! Темата този път ще бъде... Но темата, както винаги, ще я научим в уречените час и минута от организаторите на събитието след благословия от страна на кмета, разбира се!

Но щяхме ли да сме истински габровци, ако към официалната част не прибавим и щедри шепи хумор? Обикновено чрез Смешната къща ставаме част от някой добре известен карнавал и дори се срещаме с неговите „родители” и разменяме покани за участие. Предстои в петък на 11 ноември да станем част от пъстрата фиеста, наречена КАРНАВАЛ В СТРУМИЦА. В македонския град се маскират в навечерието на великденските пости, по Тримери, както казват там. И там има конкурс и избор на Принц и Принцеса карнавал. И там малчуганите се радват и маскират за своя Детски карнавал; и там има международен конкурс за карикатура и хумористични афоризми. Всичко се върти около еротичното начало и с това карнавалът в Струмица си печели приятели и привърженици по цял свят! И техният карнавал членува във ФЕКГ, прочутата европейска карнавална федерация.

Специално за откриването на тазгодишния карнавален сезон в ДХС македонското сдружение „Евро-визия” е подготвило 50 избрани фотоса от последните два карнавала в Струмица и така ще ни представи своята културна традиция. „Евро-визия” е и основният инициатор и организатор на фотоконкурса, популяризиращ местния карнавал, негови активни членове са хумористи и сатирици, както и различни представители на местната интелигенция. Както се досещате, тяхната цел е всестранно да презентират културата и традициите на своя край. Македонската изложба ще ни представи писателят-сатирик и афористик Ристо Филчевски.

И още една карнавална фотоизложба ще се открие в зала 7 на ДХС на 11.11.2011 г. Тя ще ни припомни мигове от последния габровски карнавал, а също и габровските вицове „в действие” – чрез наградените творби от фотопленера „Смях пред обектива, или габровски фотошеги в действие”. Габровци си спомнят за този конкурс в Боженци и Габрово, проведен от 21 до 24 май тази година.

На карнавал като на карнавал! Маски, домино, костюми, усмивки. И още много други неща. Но те са само за най-верните приятели на карнавалното движение, които искат да се срещнат с традицията и допринесат за нейното развитие на 11.11.2011 година от 10.30 часа. Така ще бъдем заедно, когато стрелките на часовника на карнавалното време се строят в 11 часа и 11 минути.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
09.11.2011 г. 12:59
Посетено:
1342
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13510-karnaval-pred-obektiva-ili-kak-shte-zapochne-petoto-godishno-vreme