Изложби

Александър Телалим в галерия "ЛИК"

Самостоятелна изложба акварели

Александър Телалим в галерия "ЛИК"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „ЛИК“
представя

Александър Телалим
„Акварелни стаи“


Самостоятелна изложба от 10.11 до 30.11.2011
вернисаж на 10.11. (четвъртък) от 17.00 до 20 ч.
Галерия “ЛИК”, ул. “Лайош Кошут” № 37 
        

◊ ИЗЛОЖБАТА

На 10 ноември галерия "ЛИК" отново предоставя своето пространство за „Акварелните стаи” на Александър Телалим.
          
Изложбата на Александър Телалим свидетелства за това, че художникът продължава линията на развитието си, свързана със създаването на мостове между световете. Нещо повече, може да се проследи, че за минал период в творчеството му се появяват и нови мостове, и дори нови светове.
          
Изложбата е уникална със съчетанието на минималистични, изпълнени с експресия рисунки и преплетени като треви калиграфии, които подсилват ефирното въздействие на мистичните акварели.

Зад облаците
Небето продължава
Зад облаците...


Зад облаците е небето, и то е безкрайно. И както облакът е своеобразен мост между небето и земята, така и калиграфията на Телалим е мост между жанровете и световете. Художникът създава нови правила за калиграфията, с които изписва хайку на българските поети. Така стиховете оживяват и проговарят, всеки с различна емоция - възвишени, тъжни, радостни и винаги дълбоки, както истинското хайку. Кратките тристишия кореспондират с акварелите и съвместно с черно-белите експресивни рисунки с туш създават едно наситено емоционално пространство. Прозрачността на акварела позволява да се докоснем до Небето – една от любимите теми на художника. То е различно - романтично, философско или иронично - с хвърчила, като символ на нашето Аз в друг свят, летящи чинии с учудени извънземни, с комети, посрещащи сънуващите пътници. А под тях - кристални градове на Бредбъри, пренесени тук от детството като от друга планета, цветя като полъх на вятъра или вятър, материализирал се в цветята, и разбира се, лица на хора - най-красивото нещо, което има на Земята. Още повече когато са на двама...

Автор:
Галерия "ЛИК"
Публикация:
07.11.2011 г. 23:23
Посетено:
2333
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13498-aleksandar-telalim-v-galeriya-lik