Изложби

Пътешествия отвъд в галерия "А'Туин"

"Послания от отвъдното" - Боно Шкодров

Пътешествия отвъд в галерия "А'Туин"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Послания от отвъдното” е името на новата изложба, която се открива в галерия "А'Туин" тази седмица. Изложбата представя 16 творби на художника Боно Шкодров, създадени през 1994 година, но непоказвани досега.

Откриване на
10 ноември, 2011, 18:30 ч., The Mall, София

Произведенията са изпълнени в древната живописна техника енкаустика - една от най-устойчивите на времето техники. Тя не се влияе нито от слънцето и влагата, нито от киселинните въздействия, а цветовете остават непроменени през годините. Особеностите й се дължат на материала, състоящ се от пигменти, разтворени в горещ восък.

Произведенията от цикъла “Послания от отвъдното” са част от дългогодишните търсения и експерименти на художника. По своеобразен начин те ни отпращат към едно пътешествие през времето и пространството, към един паралелен свят. “Спомени от слънцето”, “Образът на ценностите”, “Фрагмент от миналото”, “Мравката и ангелите”, “Великата обич”, “Безброй очи за цялата вселена” са част от имената на творбите, провокиращи зрителя. Специфичното изграждане на картините напомня за монотипията и акварела, изпълнени с мекота и живост. Особената фактура и характерният блясък от восъка придават на творбите усещане за уникалност, сякаш са природни творения, получени от естественото сплитане на материала и човешката намеса.

Изложбата можете да видите от 10 ноември 2011 до 4 декември 2011 в галерия "А'Туин" на бул. "Цариградско шосе" 115А, в The Mall, ниво +1.


◊ АВТОРЪТ

Боно Шкодров е роден през 1935 г. Завършва  Художествената академия в София, тогава ВИИИ “Николай Павлович”, през 1970 г. в първия випуск на специалност “Дизайн”. Рисува графика и живопис, експериментира с различни техники. Привличат го скулптурата и обработката на метали.

В периода 1970-1998 г. работи дизайн в областта на градоустройството, машиностроенето, електротехниката и приложната графика. Реализира над 800 проекта. През този период заема ръководни постове, сред които „главен специалист към Комитета за култура, отговарящ за приложението на дизайна в отраслите на Националното стопанство“ (1977-1992 ), бил е Директор на Националния център по дизайн (от 1992 г. до 1998 г.).

От 1988 г. до 1994 г. е преподавател в Художествената академия в специалност “Дизайн на детска среда”. Член е на Съюза на българските художници.

Занимава се и с научно-изследователска дейност. През 2001 г. заедно с океанолозите проф. Робърт Балард (откривателят на потъналия кораб “Титаник”) и проф. Петко Тодоров участва в българо-американската експедиция, търсеща доказателства за библейския потоп и Ноевия ковчег в Черно море.

Автор е на книгата “Писмените знаци на Българите – ретроспекция на цивилизацията”, издадена през 2004 г.

Участвал е в редица изложби, посветени на дизайна, приложните изкуства и архитектурата в Сливен, Ямбол, Пловдив и други градове на страната. През 1991 г. организира голяма самостоятелна изложба в НДК и представя цикъла “Времето на злото”. През 2007 г. представя изложба с портрети на български владетели – “От кан Атила до кан Аспарух”.

 

◊ ТЕХНИКАТА

Техниката енкаустика, наричана още “восъчна живопис”, се появява в Египет. Най-ранните изображения в тази техника, достигнали до нас, са портрети от областта Фаюм в Долен Египет и датират от ІІ в. от н.е. Четири века по-късно този начин на рисуване се възражда в ранните византийски икони.

Особеностите на енкаустиката се дължат на материала, състоящ се от пигменти, разтворени в горещ восък. Техниката е особено трудна, тъй като обикновено се работи в затворено помещение, различните цветове на боите непрекъснато се подгряват до температура над точката на топене на восъка. Същото се отнася и за основата. В същото време трябва да се живописва изключително бързо, тъй като енкаустиката не предполага корекции като ретуш - първият живописен слой остава и последен.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ГАЛЕРИЯТА

Галерия „А’Туин” е открита на 17 октомври  2011 г. и е първото по рода си галерийно пространство, разположено на територията на един от най-големите търговски комплекси в гр. София - „The Mall”.

Галерията предоставя пространство за съвременно българско изкуство, както на утвърдени в своята област автори, така и на млади творци. „А’Туин” има амбицията, чрез периодични авторски и колективни изложби, да популяризира сред ценители и колекционери широка палитра от образност и пластична култура в областта на живописта, графиката, рисунката, фотографията и приложните изкуства. Основен критерий при подбора на автори е техният висок професионализъм и значимостта на техните произведения.

Галерия "А'Туин" е част от проекта А' Туин - концепция за верига заведения, които предлагат като основен продукт изживяване за духа, а на второ място висококачествени собствени продукти от класа на Coffee&Diner заведенията.

Автор:
Миглена Петрова-Цвяткова
Публикация:
07.11.2011 г. 13:01
Посетено:
1468
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13494-pateshestviya-otvad-v-galeriya-a-tuin