Изложби

"Ретроспективна изложба" на Мина Минов в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи”

"Ретроспективна изложба" на Мина Минов в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Васка Емануилова", филиал на СГХГ, представя

Ретроспективна изложба
Мина Минов


08.11.–04.12.2011
Откриване: 08.11., вторник, 18 ч.
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15


◊ ИЗЛОЖБАТА

Ретроспективната изложба обикновено предполага поглед назад към дълга творческа кариера. Точно обратното на това обаче прави младият художник Мина Минов. След завършването на Националната художествена академия в София и няколкогодишно обучение в Холандия той реализира своята първа самостоятелна изложба в България, като тази година вече участва и в наградата за съвременно изкуство База.

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи” на галерия „Васка Емануилова” той показва обекти и видеопроизведения, които са обединени в „Ретроспективна изложба”. Самото заглавие е самоиронично. Ретроспективата в изложбата на Мина Минов не е поглед назад, тя е свързана с идеята за времето. Показани са работи, създадени в последните няколко години, в които художникът развива интереса си към видеото и обекта.

Неговите видеа са концентрирани наблюдения най-често на отделни дребни предмети, детайли, природни или фантастични елементи или пък на тела. Те изразяват неусетно и безцелно действие: безкраен лууп на движение в тясно и безизходно пространство, механично повторение, незабележима и на пръв поглед безсмислена промяна от едно състояние в друго. В изложбата те са показани заедно с обекти, които зрителите могат да използват като инструменти за гледане и произвеждане на определено действие в пространството, или са обекти, чрез които художникът представя безформеното и не-природното: изкуствена птица, отпуснато тяло, опасан с тел вързоп от плат и хартия.

Лишени от наситена визуалност, изчистени и материални, работите на Мина Минов притежават усещането за особена самота. Тя се състои в изолираността им, в която водеща е идеята за тялото като инструмент за възприемане на реалността. На границата между живо и неживо виртуалните видеообрази и обектите въвличат зрителя в свят на предмети, чудатости и „чудовища”. Свят, чиято отстранена, хладна материалност го прави вече и някак по принцип „остарял”.


◊ ЗА АВТОРА

Минà Минов (р. 1982) завършва скулптура в НХА, София, и живопис във Frank Mohr Instituut, Гронинген. През 2008 прекарва семестър в Hunter College, Ню Йорк, а през 2009 печели George Verberg Stipendium.

Досегашните му изяви включват изложби преди всичко в Холандия, сред които самостоятелни представяния в Kunstruimte Wagemans и GBK, Гронинген, както и участия в дуо изложба в Sign Gallery, Гронинген, и NOK, Museum Belvedere, Heerenveen; Nest, Хага и др. Мина Минов беше сред номинираните художници за наградата БАЗА за 2011 г.

Автор: Петър Димов, PR на СГХГ
06.11.2011 г. 22:27
Посетено: 1166
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13490-retrospektivna-izlozhba-na-mina-minov-v-galeriya-vaska-emanuilova