Изложби

Изложба "Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа"

VIVACOM Art Hall – ново пространство за съвременна култура и изкуство

Изложба "Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа"


◊ СЪБИТИЕТО

VIVACOM отваря вратите на VIVACOM Art Hall – пространство за съвременна култура и изкуство в историческата сграда на Телефонната палата в София.
 
VIVACOM Art Hall стартира с архитектурната изложба “Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа“.

Изложбата се организира от Архитектурен център София и представя работата на архитекти, урбанисти и активисти с динамичните процеси на трансформация в градовете на Балканите след разпадането на социалистическите стопански системи, и по-точно с тяхното културно, социално и политическо влияние в балканските държави. Атрактивни инсталации, видео творби и примери от Белград, Букурещ, Котор, Пула, Прищина, София, Tирана и Загреб могат да бъдат видени във VIVACOM Art Hall до 4 декември. Откриването е на 4 ноември от 18 часа. След това в пространството на VIVACOM Art Hall се планират още редица събития, публични лекции и изложби, представящи видео арт, дизайн, фотография и всякакви форми на съвременното изкуство.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

VIVACOM отваря вратите на VIVACOM Art Hall – пространство за съвременна култура и изкуство в историческата сграда на Телефонната палата в самия център на София. Това е един от най-големите проекти на социалната програма VIVACOM Фонд за следващата година, който има амбицията да се превърне в дългосрочен и да представя разнообразни културни проекти, изложби и събития. VIVACOM Art Hall разполага с близо 500 кв. метра на първо ниво в сградата на „Гурко” 4, която е един от паметниците на архитектурата в България и е сграда с историческо значение в историята на българските телекомуникации.

„Величественото просторно място, с което разполагаме, комуникативната локация в топ центъра на столицата и преди всичко липсата на подобни мултифункционални културни пространства в България ни накараха да се замислим колко е чудесна идеята да вдъхнем нов живот на залата и да я отворим за младите творци”, каза Михаела Калайджиева, Генерален секретар на телекома. „Целта ни е да предлагаме разнообразна културна програма на високо ниво”, добавя още тя.

С този проект телекомът си поставя за цел да трансформира едно не активно използвано пространство и да му даде нов живот. Така VIVACOM Art Hall става част от стратегията на компанията за създаване на споделена с обществото стойност и взима участие в диалога за преосмислянето на градските площи и усвояването им за нови социални дейности, култура и изкуство. Тъй като темата е изключително важна и популярна за бившия социалистически блок през последните две десетилетия, VIVACOM Art Hall открива с архитектурна изложба, посветена именно на тези промени в съвременното общество.

Автор:
Мария Попова
Публикация:
05.11.2011 г. 16:11
Етикети:
архитектураизложбаVIVACOM Art Hall
Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа
Посетено:
1367
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13481-izlozhba-balkanologiya-nova-arhitektura-i-gradski-fenomeni-v-yugoiztochna-evropa