Изложби

"Коктейл от двама". Антоанет Тончева в галерия "Теа"

Изложба абстрактна живопис

"Коктейл от двама". Антоанет Тончева в галерия "Теа"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа"
представя

Антоанет Тончева
Коктейл от двама


08 ноември – 30 ноември 2011 г.
откриване:
08 ноември, 18:00 ч.; София, кв. Лозенец, „Д. Хаджикоцев” 10

Често възприемаме абстрактната живопис като плод на мигновена емоция, на силно чувство. Но има творци, за които абстрактната творба е последният етап от едно дълго и мисловно преобразуване на веществения свят. Последен етап, където цветът, щрихът, маската, наслояването, нюансът пресъздават форми, събития, идеи и емоции.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Антоанет Тончева е художник, заинтригуван от връзката в общуването между хората, от миговете на споделяне и изграждане на взаимоотношения. Чрез картините си тя изследва пътя на смесването, на обединението на отделните елементи, които са в състояние да изградят едно ново цяло. Образите, които вдъхновяват авторката, се разграничават от конкретиката и са изведени до освободени абстракции. Тук чрез символиката на цветовете, чрез енергията на жеста и щриха, чрез динамиката на фактурите Тончева „забърква” своеобразен коктейл от форми и композиции.

„Коктейл от двама” е изложба, където Антоанет Тончева свързва реално и митично, фолклор и концептуално изкуство. „Позициониране”, „Sand and dreams”, „Коктейл от двама” са някои от картините, които най-ясно показват процеса на смесване, позициониране и изграждане на емоционална атмосфера, в която отделните елементи, вече трансформирани, намират своето ново и пълноценно място.

„Коктейл от двама” е и изложба, в която авторът, изразен чрез своите творби, и зрителят, наблюдаващ и осмисляш видяното през собственото си светоусещане, се потапят (като в чаша) в атмосферата на изложбената зала и имат възможността да изживеят опиянението и радостта от контакта с изкуството.


◊ ЗА АВТОРА

Антоанет Тончева е завършила Кралската академия по изкуствата Арлон – Белгия, специалност „Живопис”. Член е на Белгийската асоциация на пластичните изкуства, Френската културна асоциация, Италианската културна асоциация.

Изложби: Музей на модерното изкуство МоМА – Ню Йорк, Галерия "Агора" – Ню Йорк, Кралска галерия по изкуствата – Брюксел, Линеарт Ганд – Белгия, Галерия "Тюлие" – Париж, Галерия "Стефани" – Брюксел, Салон Ротонд – Лозана, Арт – Милано, Галерия "Еверест" – Париж, Българско национално радио, Галерия "Финес" – София.

Нейни творби са притежание на чуждестранни институции, политици, списания, хотели и колекционери от България, Белгия, Франция, Италия, Холандия, САЩ, Китай.


Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
03.11.2011 г. 13:27
Етикети:
Посетено:
2870
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13467-kokteyl-ot-dvama-antoanet-toncheva-v-galeriya-tea