Изложби

Мостовете на Дунав

Една уникална изложба на Петер Дюкич на мостовете на Дунав от Шварцвалд до Черно море

Мостовете на Дунав


◊ СЪБИТИЕТО

Унгарският културен институт ще открие в София фотоизложбата „Мостовете на Дунав”.


Експозицията ще бъде открита от унгарския фотограф Петер Дюкич и от директора на Унгарския културен институт, г-н
Тошо Дончев, на 3 ноември (четвъртък) в 18 часа в Унгарския културен институт (София, ул. "Аксаков" 16).


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В продължение на 2 години Петер Дюкич снима всички 342 моста на река Дунав, включително тези по плавателните странични ръкави. Някои фотографии са правени от въздуха, други от водата и от сушата. Първата изложба на автора с тази обширна тема е по време на Международната конференция за Дунавската стратегия.

Целият труд на Дюкич е събран в албум, съдържащ 962 снимки, публикуван на английски и унгарски език. Съавтори и редактори на подробната информация за всеки от обектите са инженерите и специалистите по мостове д-р Херберт Трейгър и д-р Ерньо Тот. Това е първата книга в света, която образно и подробно показва всеки един от мостовете на река Дунав със снимки и обяснения.

Първият му фотоалбум с информация и снимки на 151-те най-важни унгарски мостове, „Мостовете на Унгария”, излиза през 2005 година. Следва голям успех на книгата, а Дюкич се обръща към любимата река на унгарците - Тиса. Втората книга, която излиза през 2007 г., представя всички мостове на река Тиса, както и 72 интересни паметника, в близост до тях.

„Мостовете на Дунав” е третата книга на Петер Дюкич. Ето какво споделя Петер Дюкич за фотоалбума си, посветен на мостовете на Дунав: „Това е моят трети самостоятелен фотоалбум за мостовете. В първия си албум („Мостове в Унгария”, 2005) представих най-хубавите, най-интересните мостове на родината си. За втория („Покрай мостовете по Тиса – от корените до устието”, 2007) заснех всичките мостове на река Тиса и забележителностите в тяхна близост. Третият представя мостовете на най-голямата река в Унгария и Европейския съюз. Още по време на снимките, пътуванията край река Тиса, видях, узнах как, напредвайки покрай реката, се променя архитектурната култура, а в нейните рамки строителството на мостове. Всяка страна, дори и всяка част на страната си има своята специфика и характер.”


◊ КОЙ Е ПЕТЕР ДЮКИЧ

Петер Дюкич е член на Съюза на унгарските фотографи. Освен с фотография се занимава с дизайн на книжни обложки, книги, плакати, различни печатни издания. Към снимковия материал на изложбите си подготвя и мултимедийни лекции, част от които са посветени на направата на снимките, а другата е посветена на естетиката на железобетонните мостове по Дунава.

Любовта към заснемането на мостове се появява със заснемането на малък стоманен мост на Раба с решетъчна конструкция.

Досега Петер Дюкич е заснел приблизително 660 моста. Естествено, бройката не е от значение, желанието му е да заснеме още безброй красиви, интересни мостове. В най-скоро време например ще заснеме двата нови унгарски моста: гредовия мост на магистрала М43 и пешеходния мост „Тисавираг” в Солнок, както и моста при Видин и Калафат, когато стане готов, мостовете на Рим, Париж, и някои от старите и нови чудеса в Япония и Китай. 

Настоящата изложба досега е представяна в чужбина (Будапеща, Брюксел, Клостернойбург, Люксембург) и България (Видин, Русе).

Автор:
Нели Димова, Унгарски културен институт
Публикация:
02.11.2011 г. 16:38
Етикети:
Посетено:
1563
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13462-mostovete-na-dunav