Изложби

Българският павилион в галерия "Credo Bonum"

Селекция от проектите, получени в резултат на отворената покана към художници и архитекти

Българският павилион в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Българският павилион
Куратор: Светлана Куюмджиева

03.–23 ноември 2011
Откриване – 3 ноември 2011 (четвъртък), 18.30 часа
ул. "Славянска" 2

Участници: Ултрафутуро, Рая Раякс/Роси Ейсор, Даниела Костова/Миряна Тодорова, Айоделе Аригбабу/Констанц Фишбек/Даниел Кьотер/Андреас Мюлер, Наталия Маунт/Даниела Костова, Лисе Скоу, Лора Димова, Боряна Венциславова, Наташа Кюпова, Патриция Рийд, Камен Стоянов, Ив Тошайн, арх. Валери Гюров, арх. Петър Захаринов, арх. Ясен Марков

Синхронно със закриването на 54. Венецианско биенале на съвременното изкуство през ноември в България се открива “Българският павилион”.

През април 2011 г. проектът “Български павилион” обяви отворена покана към художници и архитекти да предложат техни варианти и проекти за това, как може да изглежда и да функционира несъществуващият български павилион на мястото на несъществуващия мавзолей, без ограничения на средствата и медиите, с идеята за намиране на оригинален критически синтез между живо действие, архитектура и скулптура, както и провокация за развиване на артистична изява в публично пространство. На поканата откликнаха над 20 автори от България и чужбина. Повечето от тях фокусираха своето внимание върху мавзолея, даден като отправна точка. Жури, свикано от организационния екип на проекта, разгледа всички предложения през май.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Настоящата изложба представя селекция на куратора Светлана Куюмджиева от проектите, получени в резултат на отворената покана. Предложенията са адаптирани за представяне в изложбено пространство под формата на видео и фото документация, инсталации, принтове, рисунки, анимации, текст.

В рамките на изложбата ще се реализира пърформанс на Ултрафутуро, уъркшоп с гостуващата художничка от Дания Лисе Скоу и презентация на германския автор Даниел Кьотер.

Всички резултати от отворената покана, коментарите на журито, както и подробна информация за проекта могат да се намерят на сайта: http://bulgarianpavilion.org

Изложбата “Българският павилион” се реализира с подкрепата на Фондация “Credo Bonum” и със съдействието на Гьоте Институт – София.

Проектът “Български павилион” е реализиран благодарение на ентусиазма и съдействието на: арх. Антонина Илиева, арх. Мария Балева и арх. Мартин Ангелов (FUNKT), Десислава Димова, Вера Млечевска, Йово Панчев, Весела Ножарова.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът “Български павилион” стартира в началото на 2011 г. като независима платформа за изява на съвременни художници и архитекти. Тема на проекта са промените в отношенията изкуство-власт в България през последните десетилетия, моделите на презентация на съвременната българската култура, които се прилагат в и извън страната. Поводът за тази инициатива са спорадичните участия на България във важни международни форуми на изкуството и архитектурата като Венецианското биенале, както и неясните принципи на тяхната организация.

Самият план за построяване на българския павилион не във Венеция, а в страната ни като монумент на отсъствието и като провокация за активни критически действия на локалната сцена, е развит от кураторите Светлана Куюмджиева и Десислава Димова. Идеята се появява в серия от неформални срещи и разговори със съвременни български куратори и архитекти, от тяхното споделено недоволство и желанието за предприемане на конкретни действия за промяна. “Павилионът” не е конкретно пространство, той е утопично и символично място, което може да бъде преместено навсякъде, във всеки един момент и да предложи подходящи условия за артистична реакция срещу институционализацията, биенализацията, деградиралите властови структури на художествения живот. “Павилионът” предлага свободна територия за изява на всяко изкуство, готово да реагира на конкретни социални проблеми, да спори и да се противопоставя. Неговата емблема е невидимият монумент - събореният мавзолей на Георги Димитров в центъра на София като най-ярък образ на историческата липса и най-активна точка на обществения протест в града.

Автор:
Галерия "Credo Bonum"
Публикация:
01.11.2011 г. 22:17
Етикети:
арт новиниизложбаГалерия Credo Bonum
проект Българският павилион
Посетено:
1866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13457-balgarskiyat-pavilion-v-galeriya-credo-bonum