Изложби

Паметниците от времето на комунизма - фотографска изложба на Никола Михов

Част от модула „Минало с продължение” на Sofia Architecture Week 2011

Паметниците от времето на комунизма - фотографска изложба на Никола Михов


◊ СЪБИТИЕТО

Forget your past
Монументалните паметници от времето на комунизма, 2009-2011
Фотография и документално изследване на Никола Михов

Изложба в рамките на Sofia Architecture Week 2011
1-6 ноември

Откриване - 2 ноември, сряда, 19:00 ч.
Sofia Architecture Week – главна локация
Перформ Бизнес Център, пл. "Позитано" № 2



◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът „Forget your past” хвърля светлина върху съдбата на най-значимите монументални паметници в България, построени в периода 1953-1985 г. Някога символ на гордост и преклонение, днес повечето от тях са запуснати и разграбени. Без значение дали са посветени на Съветската армия или на Априлското въстание, те споделят една и съща съдба – да бъдат безмълвен символ на забравеното минало.

Освен фотографиите на Никола Михов, изложбата включва архивни снимки, извадки от вестници, книги, картички, и други архивни материали, събирани от автора по време на продължилото близо три години изследване.

Досега изложбата е показвана по време на „Месеца на фотографията” в Лондон, фестивала „Zero Budget Festival“ в Полша, както и в Българския културен институт в Берлин, Центъра за култура и дебат ''Червената къща'' в София и културния център „Морско казино” в Бургас. Проектът е публикуван в книгата „Critical Cities Vol. 2" на английското издателство „Myrdle Court Press", както и във френското списание „Réponses Photo".

Никола Михов е роден в София през 1982 г. Участвал е в редица международни изложби и фестивали. Носител е на награда от фотографско биенале „Фодар” през 2009 г., а през 2011 е номиниран за наградата „Еssl Art Award” на музея за съвременно изкуство „Есл” във Виена.

Изложбата е част от модула „Минало с продължение” на Sofia Architecture Week 2011.

Автор:
Публикация:
30.10.2011 г. 16:07
Посетено:
1711
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13438-pametnitsite-ot-vremeto-na-komunizma-fotografska-izlozhba-na-nikola-mihov