Изложби

Изложба "Почит към Пенчо Славейков"

Сто години от дейността му като директор на Народната библиотека

Изложба "Почит към Пенчо Славейков"


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Къща музей “Петко и Пенчо Славейкови” – София
представят

изложбата „Почит към Пенчо Славейков. Сто години от дейността му като директор на Народната библиотека”.


Откриване на 1 ноември 2011 г. (вторник) от 11 часа в Централното фоайе на Националната библиотека.

Експозицията може да бъде посетена до 15 ноември 2011 г.

Изложбата се организира в навечерието на 100-годишнината от смъртта на поета и включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, лични вещи, табла с аранжирани цветни копия на снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В тринадесет табла са представени по–важните периоди от живота и творческото дело на големия ни поет, неговото семейство, роден град, юношество и студентските му години в Лайпциг (1892-1898 г.).

Специално внимание е отделено на принадлежността му към литературния кръг ”Мисъл”, заедно с д-р Кръстев, Пейо Яворов и Петко Ю. Тодоров и издаваното от тях сп. ”Мисъл”.  Изложени са документи, показващи дейността му като директор на Народния театър и ръководеното от него триумфално турне на трупата в Македония през 1908 г. Намерена е връзката между народното творчество с неиздадената приживе “Книга на песните” и неговите “Епически песни”. С лични вещи, ръкописи, картички и писма се акцентира на духовната връзка между поета и Мара Белчева, която продължава до неговата смърт, а също и съвместната им работа по превода на “Тъй рече Заратустра” от Ницше и поемата “Кървава песен”, за която
Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните години, прекарани в изгнаничество, и смъртта на поета в Брунате, Италия.

От фондовете на Народната библиотека са извадени  ръкописи и документи, представящи дейността на Пенчо Славейков като поддиректор и директор на културната институция. Много от тях се показват за първи път пред публика. Изложбата включва и лични вещи на Пенчо Славейков и Мара Белчева, притежание на къщата музей “Петко и Пенчо Славейкови”.



Автори на изложбата са д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов и Здравка Никовска.


Автор:
Деница Панова, PR, НЛМ
Публикация:
28.10.2011 г. 17:56
Посетено:
1656
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13432-izlozhba-pochit-kam-pencho-slaveykov