Изложби

Благотворителна изложба "Стъкло и фотография"

Проект на фондация "Българско арт стъкло"

Благотворителна изложба "Стъкло и фотография"


◊ СЪБИТИЕТО

Фондация "Българско арт стъкло"
представя

Стъкло и фотография 
Благотворителна изложба


Стъкло:
Ивана Ненчева, Лъчезар Дочев, Наталия Тодорова и
Юрий Василев – членове на управителния съвет на ФБАС

Фотография:
Венцеслав Данeв и
Николай Кръстев-Цинцарски – партньори


Откриване: 28.10.2011 г., 18.00, петък
Крайна дата: 28.11.2011 г.

Варна,
Художествена галерия „Борис Георгиев”
ул. "Любен Каравелов" 1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Фондация "Българско арт стъкло" е организация с идеална цел, учредена в началото на 2011 година. Дейностите, които фондацията ще развива за постигане на своите цели, включват работа на всички нива - от професионалиста, достигнал високи постижения в творчеството си, до начинаещия, за когото работата със стъкло може и да се превърне в професия, но може и да си остане само любимо хоби.

В основата на нашата мисия е стремежът ни да помогнем на всеки, който има творчески идеи да ги изрази чрез стъклото, ако този материал може да обслужи неговия художествен проект. По тази причина в дейността ни са заложени няколко работни линии. Първата от тях е организирането на различни форуми за професионалисти – изложби, фестивали и симпозиуми, които да представят достиженията и да служат за проводник на опита на утвърдени в изкуството имена от нашата и световната арт сцена.

На второ място бихме искали да стимулираме художници, които до този момент не са работили със стъкло, да го използват в своите творби. Целта е не те да подчинят творчеството си на материала, а точно обратното – материалът, със своите специфични характеристики да им даде нови възможности за творческо изразяване.

Планираме съвместна работа с млади автори, както и със студенти и ученици от университетите и училищата по изкуствата, за да създадем възможност за среща с това изкуство в началото на творческия им път, когато съзидателните идеи са много, а пътищата  за тяхното реализиране – неясни.

Диапазонът на нашите намерения не подминава и децата. Във времето, когато заседяването пред компютрите се превръща във все по-опасно занимание, считаме, че запознаването с един нов материал, неизползван в училище, би било полезна храна за детското въображение. Децата усвояват лесно умения и сръчности, а своевременната среща с един нов творчески свят може, като в детска игра, да отключи траен интерес към неподозирана, но интересна сфера.

За изпълнението на горните намерения екипът на фондация "Българско арт стъкло" планира провеждането на редица форуми, за чието осъществяване стартираме кампания за набиране на средства. Тя започва сега, посредством продажбата на авторски работи на художниците от фондацията, приходите от които ще използваме за изпълнението на идеалните си цели.

Най-близкият проект, който ще реализираме със събраните средства, е международен симпозиум с доказани артисти, за което имаме подкрепата на стъкларска фирма ИНХОМ – Белослав. Така се надяваме да възродим връзката между изкуството и промишлеността, там, където имаме ежедневна нужда от нея – дизайна на утилитарната вещ.

В тази благотворителна изложба са представени различни творби на членовете на управителния съвет на фондацията - Ивана Ненчева, Лъчезар Дочев, Наталия Тодорова и Юрий Василев. Свои работи са дарили и двама фотографи – Венцеслав Данeв и Николай Кръстев–Цинцарски. Двамата са предоставили снимки, направени по време на Първия фестивал на стъклото, състоял се в София точно преди година.

Впрочем важно е да се знае, че организаторите на този фестивал бяха точно Лъчезар Дочев, Ивана Ненчева и Наталия Тодорова, с помощта на галерия "Аросита". Фотографската изложба на Николай Кръстев-Цинцарски пък беше първият реализиран проект на нашата фондация. По тази причина, освен разнородните творби на нашите автори, в благотворителната разпродажба са включени и каталози на първото издание на фестивала, съдържащи автографите на организатори и участници.

Експозицията е еклектична, но това в случая е предимство, а не недостатък. Всеки автор е представил отличителни произведения, а ценовият диапазон е твърде широк – от 20-30 лева, за каталозите и малките утилитарни предмети, до четирицифрени числа за големите творби.

„За всекиго по нещо” – ако така може да се определи видът на тази изложба, то тя напълно съответства на мисията на нашата фондация – да бъдем полезни на всеки да достигне до това изкуство, по начина, който сам определи. А вашата първа крачка към това може да бъде просто да посетите изложбата и да ни подкрепите. За което предварително ви благодарим!

Автор:
Искра Павлова, учредител и изпълнителен член на фондация "Българско арт стъкло"
Публикация:
25.10.2011 г. 16:36
Етикети:
фотографиястъклоблаготворителностизложба
Българско арт стъкло
арт фондация
Посетено:
1788
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13407-blagotvoritelna-izlozhba-staklo-i-fotografiya