Изложби

Изложба "Контакт София. Работи от колекцията съвременно изкуство "Контакт"

Изкуството на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа от 60-те години на 20. век насам

Изложба "Контакт София. Работи от колекцията съвременно изкуство "Контакт"
Шейла Камерич, р. 1976, живее в Сараево. Момиче от Босна, 2003


◊ СЪБИТИЕТО

На 21 октомври, петък, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи за ПЪРВИ път в България голяма част от колекцията "КОНТАКТ" от Виена.

Същия ден от 11.00 часа в СГХГ ще се състои пресконференция по повод изложбата "Контакт София. Работи от колекцията съвременно изкуство "Контакт". В нея ще вземат участие: г-жа Кристине Бьолер – изпълняващ длъжността административен директор на Фондация "Ерсте" и директор на програма „Култура”, председател на борда на Колекция за съвременно изкуство „Контакт” на Ерсте груп; д-р Валтер Зайдл – съкуратор на изложбата, куратор, писател, художник, от 2004 куратор на Колекция за съвременно изкуство „Контакт” на Ерсте груп; г-жа Аделина Филева – директор на СГХГ; д-р Мария Василева – съкуратор на изложбата, изкуствовед, главен уредник в СГХГ.

"Контакт” е основана в края на 2004 г. като асоциация и се представлява от: Ерсте Груп, Чешка спорителна, Словенска спорителна, Банка Комерсиала Романа, Ерсте Банк Хърватска, Ерсте Банк Унгария и фондация "Ерсте".


◊ ИЗЛОЖБАТА

За първи път в България се показват съвременни художествени произведения от страни със сходна историческа съдба. Изложбата дава възможност да се проследи развитието на видеото, пърформанса, концептуалната фотография, обекта, инсталацията и акцията в Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словакия, Словения, Унгария, Полша, Чехия, Румъния и България. Включени са и творби на ключови австрийски художници.

Как се развива съвременното изкуство в държавите от бившия Източен блок? По какво си приличаме и по какво се отличаваме от другите страни, с които имаме сходна историческа съдба? Имало ли е авангардни практики още през 60-те години на 20. век и къде? Кога се зараждат видеото, пърформансът, акцията, инсталацията, концептуалната фотография в тази част на света? Кои са най-интересните представители на тези течения? Кога България се включва в този процес? Как историята се отразява в произведенията на изкуството и какви послания отправят художниците?

На всички тези въпроси отговор ще предостави изложбата „Контакт София. Работи от колекцията съвременно изкуство „Контакт” на фондация "Ерсте", Виена. Тази уникална по своя характер колекция е фокусирана върху изкуството на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа от 60-те години на 20. век насам. За първи път у нас се показват емблематични творби на 30 художници и 3 артистични обединения от Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словакия, Словения, Унгария, Полша, Чехия, Румъния и България.

Софийска градска художествена галерия, 21 октомври - 27 ноември 2011, откриване 21 октомври, 18.00 часа.

Пресконференция: 21 октомври, петък, 11.00 часа.

След като през последните години многократно сме отправяли поглед на Запад, крайно време е да погледнем на Изток!


Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000
(вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)

Автор:
Петър Димов, PR на СГХГ
Публикация:
20.10.2011 г. 23:12
Посетено:
2161
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13388-izlozhba-kontakt-sofiya-raboti-ot-kolektsiyata-savremenno-izkustvo-kontakt