Изложби

"Аркадия" в "Галерията на Ева"

Самостоятелна изложба на Милко Божков

"Аркадия" в "Галерията на Ева"


◊ СЪБИТИЕТО

Нова самостоятелна изложба на Милко Божков под името „Аркадия” се открива на 20.10.2011 г. и ще продължи до 03.11.2011 г. в „Галерията на Ева”.

За среща с автора, снимки и повече информация относно експозицията заповядайте в галерията на ул. "Македония" 25 в 11.00 часа на 20.10.2011 г.

Милко Божков. Роден на 03.03.1953 г. в с. Ресен, Великотърновско. Завършва Националната художествена академия, специалност "Живопис" през 1978 г. Зад гърба си има над 80 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Холандия, Швеция, Германия, Франция…


◊ АВТОРЪТ ЗА СЕБЕ СИ

В изкуството всичко вече е измислено. Не е важно да живееш с мисълта, че трябва да бъдеш голям художник, а да откриеш своята уникалност. Само времето намества нещата. Една картина става добра, когато я рисуваш с удоволствие и накрая си доволен от нея, което усещат и зрителите. За да рисуваш, трябва да има повод. Често поводът е чисто случаен и той може да няма нищо общо с това, което ще нарисуваш. Техниката за мен е средство, а не цел. Трябва да знаеш азбуката, за да не бъдеш безпомощен пред собствените си маневри.

Не мога да разделя различните видове техники на по-добри и по-любими. Всяка дава различни възможности. Офортът и литографията са две различни състояния. За една творба е по-добре да бъде графична, за друга - да е живописна. От една живописна работа може да ти хрумне да направиш графика и обратно. Художникът не трябва да се ограничава, най-големите - Гоя, Рембранд, Пикасо, Хуан Миро, са опитвали всичко. Пред мен винаги стоят и някакви технически задачи, понякога се връщам към стари неща, понякога опитвам нови, които досега съм отбягвал, защото съм си казвал, че не е в стила ми.
Милко Божков


◊ ИЗЛОЖБАТА

Въодушевление, енергия и любов са неизменните елементи, върху които е изградена всяка картина на Милко Божков. В този смисъл всяка поредна негова изява е повече от очакван празник.

„Аркадия” е името на предстоящата му самостоятелна изложба в „Галерията на Ева” - митичният свят на детството получава свой образ в тези платна. В експозицията са представени живописни творби на художника, правени през последната година. Това, което ги обединява, е полиптихът, като предпочитана от автора форма. Повечето от работите са в голям формат и са разгърнати в няколко части.

Милко Божков е от поколението художници, които очертаха собствени територии в съвременната българска живопис. Във всяка от картините му е заложен балансът между концептуалната основа и умелият подход към традиционно средство като живописта.

Художник, чието въображение минава отвъд стандартния изказ, хиляди пъти преобръща плоскостта на платното, за да намери адекватния си образ.

Изкуството на Милко Божков е изчистено, често сведено до знаковост. Криволичещите или чертаещи геометрии водещи линии търсят равновесието, балансират върху платното. Колкото и бегли да са на пръв поглед, те пораждат движения, животворят. В неговите живописни произведения могат да се наблюдават характерните за графичната техника образи. По този начин авторът носи леко смущение на зрителя, събужда неочаквана емоционална реакция.

Експозицията „Аркадия” се открива на 20.10.2011 г. и ще продължи до 03.11.2011 г.

Автор:
Галерията на Ева
Публикация:
18.10.2011 г. 22:23
Посетено:
1227
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13371-arkadiya-v-galeriyata-na-eva