Изложби

Изложба живопис на Георги Йорданов в Пловдив

Варненският художник гостува на галерия "Възраждане"

Изложба живопис на Георги Йорданов в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Възраждане", Старинен Пловдив, представя варненския художник Георги Йорданов

Георги Йорданов е най-енигматичния и психо реагиращ художник в съвременната ни живопис. Подчинил новата си изложба отново на женското присъствие, авторът ще ни стъписа, очарова и непременно развълнува.

В неговите картини нищо не е това, което е!

Котките са омагьосани бивши любовници, Адам е средно статистически българин, когото Ева и змията не могат да баламосат и т.н.

В този живописен свят свободно господства особената, фанатично фантазираща мисъл на един, неособено свободен, човек (каквито сме всички) и там се случва това, което има живот в подсъзнанието, в сънищата и в девствените мозъчни гънки.

С творчеството си, Жоро нищи и показва тайните ни помисли, неслучили се намерения... и не е ли тази живопис една несбъдната човешка химера?

Краси Алексиева, 2011 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Георги Йорданов е роден през 1960 г. в Шумен в семейството на варненския художник Йордан Йорданов. Работил е като художник във Варненския драматичен театър, във Варненската опера в Управление "Златни пясъци". Бил е учител по рисуване в Руското и други училища във Варна. Има осъществени 23 самостоятелни изложби в България и Англия. 

Носител е на следните награди: 1995 г. – І награда за живопис на Международното биенале в Габрово; 1995 г. – Отличие от едногодишно творческо пребиваване в студиото на тръста "Делфина студио" в Лондон, 2008 г. – награда за живопис от VІ конкурсна зонална изложба "Национални награди Алианц България", 2008 г. – носител на награда "Сребърно възраждане" на галерия "Възраждане".

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
18.10.2011 г. 14:53
Посетено:
4460
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13364-izlozhba-zhivopis-na-georgi-yordanov-v-plovdiv