Изложби

Изложба на Орлин Дворянов и Стела Инчовска в галерия "Алма Матер"

Светлинни и кинетични инсталации

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба „Светлина! Повече светлина!“
Автори: Орлин Дворянов, Стела Инчовска


От 21 до 31 октомври 2011
Галерия „Алма Матер“ (СУ „Св. Кл. Охридски“, Ректорат, Северно крило)
Откриването е на 21 октомври, петък, от 18.00 ч.


◊ ИЗЛОЖБАТА

В галерия „Алма Матер“ ще бъде представена изложбата „Светлина! Повече светлина!“ на Орлин Дворянов и Стела Инчовска. Изявата представя резултатите от два творчески процеса, които през последните две години протичат паралелно в България и Германия. Общата идея е свързана с предсмъртните думи на
Гьоте, които могат да се тълкуват по различни начини. Невъзможно е обаче да бъдат разграничени от сложната символна редица „светлина – просветление – истина – познание – духовност...“. Безспорно е, че присъствието на тези понятия в съвременния живот намалява. Това е причината авторите да потърсят възможности да заявят своята позиция в поредица от съвместни изяви.

Изложбата включва светлинни и кинетични инсталации. В нея Орлин Дворянов и Стела Инчовска се насочват към анализ на някои от проблемите на съвременното глобално общество, като използват необичайни изразни средства под формата на „концептуални посредници“.

Изложбата може да се види от 21 до 31 октомври в Галерия „Алма Матер“ в Северното крило на Ректората на Софийски университет „Св. Кл. Охридски“.

Откриването е на 21 октомври, петък, от 18.00 ч.


◊ АВТОРИТЕ

Доц. д-р Орлин Дворянов преподава вече двадесет години в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ учебни дисциплини, свързани с концептуалните форми  в съвременното изкуство. Автор е на множество публикации, изложби и пърформанси в тази област.

Стела Инчовска е завършила „Педагогика на изобразителното изкуство“ в Софийски университет. През 2007 г. завършва и „Социална педагогика“ в Дрезден, Германия, където живее и работи като художник на свободна практика.

През периода 1997-2000 г. Орлин Дворянов и Стела Инчовска работят заедно в пърформанс тандем и реализират над двадесет пърформанса в страната и чужбина. Съвместната им работа е подновена през 2007 г., като в нея се включват участия в европейски арт форуми (фестивали, изложби) и проекти в сферата на неформалното образование.

Автор:
Добрин Атанасов
Публикация:
17.10.2011 г. 17:51
Етикети:
изложбагалерия Алма МатерОрлин Дворянов
Светлина! Повече светлина!
Светлинни и кинетични инсталации
Стела Инчовска
Посетено:
1377
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13360-izlozhba-na-orlin-dvoryanov-i-stela-inchovska-v-galeriya-alma-mater