Изложби

"Микро-ретроспектива" на Ервин Вурм в галерия ИСИ - София

Не е необходимо винаги да си убийствено сериозен

"Микро-ретроспектива" на Ервин Вурм в галерия ИСИ - София


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Ервин Вурм

Микро-ретроспектива


19 октомври – 26 ноември 2011
Откриване – 18 октомври (вторник), 18 ч.

Галерия ИСИ - София започва зимния си сезон с изложба на Ервин Вурм (р. 1954, Австрия) – „художникът, който погълна света”. Сред най-известните произведения на Ервин Вурм през последните години са „Дебели леки коли” (първата датира от 2002) и „Тясна къща” (2010, представена тази година на Венецианското биенале). Прочута е и серията му „Едноминутни скулптури”, започната от края на 1980-те, както и серията „Отчаяни философи” от 2009.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Да балансираш върху главата си жълта пластмасова кофа, сложена накриво; да се опиташ да останеш прав, докато си стъпил леко разкрачен върху две топки; да седиш „преобърнат”, като се опираш на пода с глава и ръце, а краката ти, заедно с тези на стола, сочат към тавана; да се стремиш да изглеждаш прилично с широко отворена уста и кисела краставичка, поставена напречно между зъбите – това са само няколко от едноминутните скулптури на Ервин Вурм. Те просто не могат да траят по-дълго време. В момента на случването се заснемат и така се запазват за поколенията...

Тези бързи и забавни форми на изкуство несъмнено са предизвикателство към утвърдените представи за скулптура, а от друга страна, изследват човешките възможности и реакции. Или, както твърди художникът, произведенията му разглеждат „цялата същност на човешкото същество: физическа, духовна, психологическа и политическа”. За тази цел, казва той, „не е необходимо винаги да си убийствено сериозен. Сарказмът и хуморът могат да ти помогнат да видиш нещата по по-лек начин”.

„Микро-ретроспективата” в галерия ИСИ е опит – съвсем в стила на самия Ервин Вурм, да се иронизира очевидното. Обикновено изложбите на Вурм заемат цели музейни сгради с по няколко етажа, тъй като работите му са с размери на реални коли и къщи, а идеята на ИСИ е изложбата достойно да представи това мащабно творчество в 50 кв.м. Фотографиите на „Едноминутни скулптури", видеофилмите „59 позиции" (1992) и „Къща ли съм?" (2005), пластиката за деликатните взаимоотношения между виенските музеи Леополд и МУМОК, абсурдистките пърформанси с участие на публиката, допълнени от оригинална рисунка на художника от колекцията на Недко Солаков, дават точна представа за подредбата в живота и творчеството на един от най-прочутите в днешния художествен свят автори.

Известният и високо ценен (в пряк и преносен смисъл) художник е направил през последното десетилетие над 80 самостоятелни изложби на всички обитаеми континенти. В сайта му http://www.erwinwurm.at за 2011 „Микро-ретроспективата” в галерия ИСИ - София е обявена заедно с изложбите му в Холандия, САЩ, Белгия, Дания, Франция, Португалия и Австрия.

Произведения на Ервин Вурм са представени в музейни колекции в САЩ (вкл. Solomon R.Guggenheim и Judith Rothschild Foundation, Ню Йорк, в музеи в Минесота, Калифорния, в градовете Чикаго, Бъфало, Вашингтон), във Франция (вкл. Център Помпиду в Париж), Австрия (вкл. МUMOK, Виена), Белгия, Канада, Германия, Италия, Япония (вкл. National Museum of Art, Осака), Мексико, Холандия, Швейцария, Австралия и др.


Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")
Работно време: вторник-събота, 15.00-19.00 и по уговорка

Автор:
ИСИ - София
Публикация:
16.10.2011 г. 17:22
Посетено:
1698
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13355-mikro-retrospektiva-na-ervin-vurm-v-galeriya-isi-sofiya