Изложби

Изложба на Мариела Гемишева в чекмеджето на галерия "0gms"

Guns and Roses Oil

Изложба на Мариела Гемишева в чекмеджето на галерия "0gms"


◊ СЪБИТИЕТО

0GMS
представя

Guns and Roses Oil
Мариела Гемишева

19.10.–26.11.2011

На 18 октомври, четвъртък от 19 ч. галерия "0gms" открива изложба, представяща последния проект на Мариела Гемишева – Guns and Roses Oil.
  
"0gms" София (галерия в кухненското чекмедже на ИСИ – София) - бул. "Васил Левски", 134;  Работно време: вт.–сб. 15-19 ч.


◊ ПРОЕКТЪТ

Пищни, разточителни, луксозни, интензивни - модните и артистични пърформанси, художествените обекти и проекти на Мариела Гемишева са изпълнени с особен разкош. Той е свързан с усещането за индивидуален стил, за това как атрибутите, образите и агресията на модата могат да бъдат използвани като сложен език за създаване и изразяване на индивидуалност. Работите на авторката са създадени и представени на границата между мода и изкуство, дефиле и пърформанс, аксесоар и художествен обект. Те се явяват коментари на съвременната индустрия и профилите на личността, които консумирането на обекти и начините на живот създават. Винаги по специфичен начин Мариела Гемишева едновременно разделя и събира “life” и „style”.

В последния си художествен проект - “Guns and Roses Oil”, тя използва аромата като средство за изразяване на усещане за красота и насилие. Чекмеджето на галерия "0gms" е изпълнено с патрони за автомат Калашников 47. В тях е налято чисто розово масло, примесено с малко количество взривно вещество. Полученият така „парфюм” е представен в специално деформирани за проекта патрони, които в случая заместват традиционните мускали.

Гравирането на името на авторката и на проекта върху патроните е едновременно подпис върху произведението, но и модна марка. Двойният му статут, характерен за начина, по който Мариела Гемишева работи, връща към разсъждението за стойността на художественото произведение сред множеството от обектите и атрибутите на съвременната модната индустрия и комерса.


◊ ЗА АВТОРА

Мариела Гемишева е родена в Казанлък, живее и работи в София. Завършва Академия по изкуства, архитектура и дизайн, Прага. От 2000 година е член на Института за съвременно изкуство, София. Доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства, НХА, София. Преподавател в НХА, специалност „Мода”. Носителка е на наградата „Златна игла" ’98 за експериментална мода на Академията за мода, България и е Жена на годината 2008, номинация на списание „Грация”.

Автор:
Галерия "0gms"
Публикация:
15.10.2011 г. 21:14
Посетено:
1957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13350-izlozhba-na-mariela-gemisheva-v-chekmedzheto-na-galeriya-0gms