Изложби

Юбилейна изложба "Димитър Подвързачов и неговият кръг"

130 години от рождението на Димитър Подвързачов

Юбилейна изложба "Димитър Подвързачов и неговият кръг"


◊ СЪБИТИЕТО

Националният литературен музей, Институтът за литература при БАН и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязват с юбилейна документална изложба “Димитър Подвързачов и неговият кръг” 130-годишнината от рождението на писателя.

Откриване на 18 октомври в 16.30 часа в централното фоайе на Националната библиотека.

Поетът и преводачът Подвързачов е „баща“ на цяло литературно поколение творци от началото на XX в., когато се формира новата българска литература – Димчо Дебелянов,
Георги Райчев, Николай Лилиев, Йордан Йовков, Константин Константинов и др. Той възпитава у тях онзи литературен вкус, с който те се съизмерват с европейските творци по онова време.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Архивът на Димитър Подвързачов се намира в частна колекция и е изследван частично. Авторите на изложбата Румяна Пенчева, Анна Попова и Александър Мошев, литературоведи от отдел „Фондове и литературно наследство“ при Националния литературен музей, са издирили онези факти, които осветляват човешката и творческата същност на писателя и неговия кръг от творци, значими личности в българската литература.

През 1920 г. Димитър Подвързачов публикува две от най-известните стихотворения на
Димчо Дебелянов - „Сиротна песен“ и “Един убит“, които поетът предава вечерта преди трагичната си гибел на своя командир. В изложбата ще бъдат показани за първи път техните ръкописи.

Слово ще произнесе доц. д-р Вихрен Чернокожев, изследовател на Димитър Подвързачов, заместник-директор на Института за литература при БАН.

Автор: Деница Панова, PR, НЛМ
14.10.2011 г. 21:39
Посетено: 1328
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13347-yubileyna-izlozhba-dimitar-podvarzachov-i-negoviyat-krag