Изложби

Светлопис за сватби и земетресения

110 години от откриването на ателието на Марин Бакърджиев

Светлопис за сватби и земетресения


◊ ИЗЛОЖБАТА

"Фотографията в Горна Оряховица" се нарича експозицията, която отвори врати в Историческия музей на града на 12 октомври. Посветена е на 110-годишнината от откриването на ателието на горнооряховския фотограф-художник Марин Бакърджиев.

По младото изкуство Марин се запалва, докато работи като градинар в Румъния. Две години спестява, за да си купи фотоапарат. Връща се в Горна Оряховица и отваря второто фотоателие в града. 29-годишен е, годината е 1901-ва, а ателието се помещава в къщата на родителите му. Тогава в градчето има вече едно фотоателие - на Иван Захариев, но пък в съседния Лясковец Бакърджиев е пионер.

Пръв е Марин Бакърджиев и в издаването на пощенски картички с градски пейзажи, забележителности и събития.

Цялата история на Горна Оряховица от първата половина на двайсети век запечатват стъклените плаки, които фотографът внася от Румъния и Германия.


◊  ИСТОРИЯТА

Когато през 1902-ра година в града се създава Гимнастическо дружество "Юнак", Марин Бакърджиев се превръща в негов летописец със средствата на фотографията, дори през 1904-та горнооряховските спортисти застават пред обектива му, качени на новото транспортно чудо на столицата - трамвая.

В окото на камерата му се отразяват и сто гледки на разрушената от земетресение Горна Оряховица. Когато през 1913-а градът е сринат от природната стихия, пощенски картички с кадри на Бакърджиев се продават с благотворителна цел, за да се подпомогне възстановяването на селището.

От същата тази 1913-а, та чак до 1945-а Марин Бакърджиев снима късчета история, които разказват за основаването и развитието на Захарна фабрика, ръководена от чешкия предприемач Рудолф Пицка.

36-страничен каталог, в който 29 страници са заети от снимки, отпечатват горнооряховските издатели през паметната 1925-а, когато тук се открива Мостреният панаир.

През "очите" на Бакърджиевия обектив днес виждаме първия камион, изпърпорил по уличките на Горна Оряховица, ентусиазирани колоездачи с лъскавите си велосипеди, първата бонбонена фабрика от 1909 година, първата духова музика в града, от далечната 1906-а.
 
Пространствата омагьосват Марин Бакърджиев. Той пръв се рее над града в аероплан, за да снима градеца от птичи поглед. Когато военен цепелин пада под високото чело на Камъка край Горна Оряховица, фотографът, нарамил тежки съоръжения, бърза към мястото на произшествието. Въздушното пристанище, или летището, което Горна има от 1925-а, също е увековечено от Бакърджиев.

Той снима и първата жп катастрофа на гара Горна Оряховица. Ликът на цар Борис ни гледа от негова фотография, мястото е пак прочутата гара.

Пред обектива на Бакърджиев застават както видни горнооряховчани и гости на града, като княз Фердинанд, Никола Петров редом с Александър Стамболийски, Елена Грънчарова, така и обикновени горнооряховчани. В ателие "Фотография Артистика" позират младоженци, малки деца, гражданки в селски носии, господа с дълги тъмни пардесюта.

Когато през 1953-та Марин Бакърджиев се преселва при светлината, огромният му фотоархив остава в музейните хранилища, за да пази паметта на поколения в малкия град.
Автор:
Светла Иванова
Публикация:
12.10.2011 г. 15:40
Посетено:
1703
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13332-svetlopis-za-svatbi-i-zemetreseniya