Изложби

Живописатира гостува в Дома на хумора и сатирата

Избрана колекция от досегашните издания на пленера в Горна Оряховица

Живописатира гостува в Дома на  хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

Музеят „Дом на хумора и сатирата” ще бъде домакин на избрано от пленера по живописатира, организиран в последните дванадесет години от Община Горна Оряховица и секция „Карикатура” на Съюза на българските художници. В зала 3 на ДХС ще стане дума за живописатирата, нейните автори и много други неща.

Странното словосъчетание между карикатура, сатира и живопис е привличало през годините много български, а също и чуждестранни автори, които са творили заедно и са остави частица от професионалните си вълнения в постоянния фонд на Художествената галерия „Никола Каранешев” в град Горна Оряховица. За изложбата в Габрово са избрани около стотина платна и инсталации, включени са и плакатите на досегашните издания.

Да, всеки пленер е територия на свободния дух, на художествения потенциал и фантазия на кръга поканени за участие. Място за срещи и обмен на идеи, техники, новости. И още нещо: по статут всеки участник трябва да подари на Общината-домакин по едно свое произведение, създадено в дните на пленера, а Общината – да откупи по още едно. Ето как ще се попълва и фондът на местната галерия със съвременни произведения.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Сред подбраната колекция от горнооряховския пленер по живописатира в зала 3 на ДХС са творби на Алла и Чавдар Георгиеви, на Георги Чалъков, Слави Петрински, Иван Кутузов, Анатолий Станкулов, Любомир Михайлов, Румен Драгостинов, Илиян Савков, Валентин Георгиев, Камен Кисимов, Красимир Коцев и още, и още, все добре познати ни като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Тук не изброихме имената на художниците от Сдружение „ГоАрт”, активно участващи във всяко издание на пленера. През годините са канени и автори от страната и от чужбина, а от Габровската група на художниците се вписват Йорданка Шиякова, Георги Каралиев и Румен Трифонов.

„Живописатира” в Горна Оряховица е едно интересно предизвикателство, тръгнало от група местни ентусиасти и подето от гилдията в страната. В четвъртък в ДХС ще имаме възможност да чуем и позицията на горнооряховските художници, и на един от инициаторите – Слави Петрински, който ще пристигне специално за случая от София. Очакваме активен диалог между авторите и публиката, между досегашни и бъдещи участници. Точно от това имат нужда творците – да застанат лице в лице публиката, която дава смисъл на техните постоянни професионални и човешки вълнения.

„Живописатира” – сборната изложба от едноименния пленер в Горна Оряховица – ще бъде отворена за своите почитатели в Дома на хумора и сатирата до края на месец ноември.

Автор:
Венета Георгиева - Козарева
Публикация:
11.10.2011 г. 15:29
Етикети:
ДХС ГабровоГорна Оряховицаизложба
пленер по живописатира
Живописатира
Посетено:
1678
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13324-zhivopisatira-gostuva-v-doma-na-humora-i-satirata