Изложби

"На моите учители" - изложба на Димитър Войнов

Съчетание на класицизъм с двусмисленост на изображението

"На моите учители" - изложба на Димитър Войнов


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Ракурси" представя

Изложба
“На моите учители“
Димитър Войнов

живопис

Вернисаж: 13 октомври 2011 г. от 17:30 до 20:00 ч.
Галерия "Ракурси", ул. ”Хан Крум” 4а

От 13 до 30 октомври 2011 г. галерия “Ракурси” представя изложбата „На моите учители“ на Димитър Войнов. Това е втората изложба в галерия „Ракурси“ и една от малкото в България на художника, който от 1986 г. живее в Германия.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Тази изложба Димитър Войнов посвещава на великите личности, от които се е учил. Неговият живописен стил е повлиян от забележителните художници от Ренесанса насам. В една своя картина, озаглавена „Моите учители“ той рисува Холбайн, Рембранд, Леонардо, Ботичели, Дюрер, Веласкес и наред с тях – Ван Гог, Дали, Пикасо, Анди Уорхол и други.  
   
За творбите на Димитър Войнов е характерно съчетаването на класицизъм (по отношение на изграждане на образите) с двусмисленост на изображението. Живописта на художника, формирана от академичното образование, е наситена с провокативност и еротика, които понякога стигат до гротеска. В произведенията му често се разиграва някакъв спектакъл. Особено известна е неговата серия от картини „Бар Париж“, които той започва да рисува през 2003 г. В тях художникът се явява като водач през нощния живот на Берлин - една фантастична парти сцена, населена с известни личности от културния и обществен живот на Германия, които той представя в чудновати и гротескни нотки.

Авторът интерпретира също библейски и митологични сюжети, които въвлича в своя собствена вселена, изпълнена със символика, мистериозност и еротика. Символиката в тях е трудно да се тълкува. Самият художник казва, че рисува фантазии и разказва истории. Живописта за него е една игра, театър, също и измама.
   
   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Войнов е роден през 1946 г. в с. Ресен, България, завършва Художествена академия в София и по-късно е доцент по живопис. През 1986 г. емигрира в Германия. Там той живее близо до Франкфурт на Майн, където периодично отваря своето ателие за публика. Работи маслена и акрилна живопис и скулптура.

Има над 50 изложби и участия в арт-форуми в Берлин, Франкфурт, Кьолн, Дюселдорф, Фрайбург, Висбаден, Бремен, Баден-Баден, Виена, Амстердам, Люксембург, Женева, Париж, София и др.

Автор:
Румяна Йонева, галерия "Ракурси"
Публикация:
08.10.2011 г. 22:22
Посетено:
2858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13313-na-moite-uchiteli-izlozhba-na-dimitar-voynov