Изложби

"Живописни пространства" в галерия "Актив Арт"

Изложба живопис на Румен Петков във Варна

"Живописни пространства" в галерия "Актив Арт"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Актив Арт" и галерия "Богориди"
представят

"Живописни пространства"

Изложба живопис на Румен Петков


10 октомври – 10 ноември 2011 г.
Варна, ул. “Дунав” 5

 
◊ ИЗЛОЖБАТА
 
От 10 октомври галерия “Богориди” Бургас гостува в галерия “Актив Арт” с изложбата на Румен Петков “Живописни пространства”. Експозицията включва около трийсет маслени платна със сюжети, интерпретиращи българската история, възрожденската архитектура, българските женски образи, както и картини от цикъла "Мала Азия".

Авторовата идея е изложбата да провокира зрителя да преоткрие миналото, да види естетиката в традиционно българското и това да му даде възможност да преосмисли своето съвремие. Времето е поток от образи, емоции и впечатления, които се наслагват и се превръщат в традиция и приемственост, в носители на идентичност. “Открих за себе си нещо, което още повече ме изненада и това е, че от гледна точка на нашите деди ние живеем в тяхното бъдеще. Понякога, мислейки си за бъдещето на нашите деца, ние рисуваме много светли картини, а може би такива, каквито нашите деди са рисували за нас; и вероятно защото живеем в тези светли и пресветли картини, трудно забелязваме красивите неща в ежедневието, те минават покрай нас, без да успеем да ги уловим. Забелязвайки красотата на онова време, което е отминало, на всички онези ценни съкровища на нашата култура и материална среда, ще обърнем сигурно повече внимание на настоящето, на нашия живот тук и сега” – споделя авторът.
   
Картините на Румен Петков притежават особен ярък колорит. Характерна е художествената техника на автора, която представлява наслагване, отнемане и издраскване на слоеве боя върху повърхността на платното. Тази техника е невъзможно да бъде възпроизведена със съвременни технически средства и дава почти приложното звучене, както керамиката, на живописните изображения.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
   
Румен Петков е роден през 1955 г. Завършил е Техникум по керамика. През 1980 г. се дипломира в специалност “Декоративно-монументална живопис” при проф. Гелов във ВТУ. Член е на СБХ.

В биографията му има записани над 20 самостоятелни изложби. Два пъти участва в Балканското квадринале на живописта “Митовете и легендите на моя град”, както и в изложбата в Световния център на изкуствата - Токио. Негови картини са притежание на колекционери от Англия, Германия, Италия, Франция, Гърция, САЩ и Япония. В продължение на 7 години е председател на СБХ в Казанлък, където в момента живее и работи като преподавател по композиция, рисуване и живопис.
   
С изложбата “Живописни пространства” Румен Петков за първи път показва своето изкуство във Варна.


Автор:
Доротея Павлова
Публикация:
08.10.2011 г. 14:39
Посетено:
1622
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13310-zhivopisni-prostranstva-v-galeriya-aktiv-art