Изложби

"Забравени митове" - изложба на Владимир Илиев

Изложба скулптура в галерия "Минерва"

"Забравени митове" - изложба на Владимир Илиев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Минерва" има удоволствието да Ви покани на скулптурната изложба "Забравени митове" на Владимир Илиев

От 11.10.2011 във фоайето на Гранд Хотел София.

Изложбата ще продължи до 10.11.2011


◊ АВТОРЪТ ЗА СЕБЕ СИ

Владимир Илиев. Роден съм на 23 март 1960 година в град София. Средното си образование завърших в Художествената гимназия, София. През времето на военната служ­ба работех в Студиото на военните художници. Там участвах в изпълнението на детайли и пластики на видни български скулптори във връзка с "1300 години България"
 
През 1980 г. бях приет в Художествената академия, като сту­дент по скулптура в класа на проф. Борис Гондов. Висшето си образование завърших успешно и се дипломирах през 1988 година. По време на следването си работех и като изпълнител към СППО към ТФ на СБХ. Възлагаха ми направата на декоративни пана и надписи от бронз за учи­лищни сгради и обществени институции за цялата страна, изработвах отливки и детайли за музейни експозиции, макети и др. Работих и пет години в ателието на скулптора Христо Илиев по изработването на
различни проекти.
 
След завършване на Художествената академия получих възлагане от ДК при СБХ, за проект­иране и изпълнение от бронз на герба на HP България за по­солствата в чужбина. През 1989 година ми бе възложено от ДК проектиране и пространствено оформление на двора и вътрешността на сградата на Техникума по индустриална химия в Димитровград с акцент - проектиране и изграждане на Младежки център с вод­на каскада и скулптурна композиция на тема "МЛАДОСТ" с височина около 2,70 м. Проектът бе приет от ДК до Фаза изпълнение, но не можа да бъде реализиран поради настъпилите политически събития в страната през есента на 1989 година и отнемането на инвестициите за този вид дейност.

През годините имам участия в общи художествени изложби на СБХ. В частни галерии и експозиции на СБХ  в Италия и Франция.

През септември 1996 година бях поканен официално чрез посолството на САЩ в България от галерия “ABBOTT GALLERY” във Вашингтон да направя изложба от малка пластика. Бяха изложени 23 творби от бронз. Представянето ми мина успешно.

В началото на м. май 1999 година, участвах в конкурс, обявен от общи­на "Триадица", София, за "Проектиране и реконструкция на градската градина около храм "Свети Георги Победоносец", гр. София, район "Триадица". За този проект бяха изработени нови форми - функционална пластика. За градска и паркова среда. Пластичните проекти бяха представени в мащаб 1:10 от гипс. Проектът бе класиран с препоръка в бъдещето строителство и оформление на градината да се използват отличените детски паркови съоръжения.

Имам три участия в биеналето за малка пластика “Данте Алигиери” в град Равена, Италия. За последното си участие през 1998 г. в биеналето “Вратите на рая” съм награден с бронзов медал и грамота.

През 2003 г., януари, съм участвал в обща изложба на СБХ в “Софийска градска галерия”. Септември 2003 - в изложба “Приятели” в “Околийска къща” град Дупница. През декември 2003 участвах в изложба “Портрет” на СБХ в галерия “Райко Алексиев”. Януари 2004 - в изложба “Вино и Любов” в “Околийска къща”, град Дупница. Септември 2004 - в изложба “Ловът” в “Околийска къща”, град Дупница. През декември 2004 участвах в изложба “Светлина и сянка” на СБХ в галерия “Шипка 6”. Февруари 2005 - в изложба “Трифон Зарезан” в “Околийска къща”, град Дупница.

Днес успешно се изявявам в областта на вътрешния дизайн и оформление на екстериорни пространства, оформление на увеселителни заведения, направа на декоративни фонтани от различни ма­териали и бронз.

Мои скулптури са в частни колекции в (САЩ, Англия, Испания, Франция, Германия, Италия, Полша, Албания, Сърбия, Монголия и България).

Автор:
Галерия "Минерва"
Публикация:
07.10.2011 г. 18:16
Посетено:
2224
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13303-zabraveni-mitove-izlozhba-na-vladimir-iliev