Изложби

"Провокации" на Константин Марков в галерия "Теа"

Пета самостоятелна изложба на художника

"Провокации" на Константин Марков в галерия "Теа"
Константин Марков. "Спомен за Еди"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Теа"
представя

Константин Марков

Провокации

Живопис

11 октомври – 29 октомври 2011 г.
Откриване: 11 октомври, 18.00 ч, Лозенец, „Д. Хаджикоцев” 10

Пета самостоятелна изложба на художника Константин Марков носи името „Провокиции”. Експозицията се състои от над 30 живописни платна, създадени през 2011 г., специално за изложбата в галерия „Теa” в София.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Константин Марков обединява картините си под наслова „Провокации” и това съвсем не е случайно. Още в процеса на създаването им художникът провокира на първо място себе си, а впоследствие и публиката. Така той изследва различните „посоки” за развитие и привлича зрители, ценители и критика с динамика, разнообразие и повод за размисъл.

В изложбата могат да бъдат видени различни по характер творби. Спецификата им варира от геометрична стилизация, през ритмична, премерена и конструктивна композиция до емоционална откровеност на цветовата експресия. Като цяло се открояват няколко типа композиции, които отразяват посоките на артистичната еволюция на Константин Марков. Става дума за поредици от картини, с относително устойчиви композиционни схеми и формални постановки, в които рационалното и абстрактното вървят ръка за ръка – циклите „Спомен за Еди” (Eдмонд Демирджиян), „Морски бриз”, „Интериор”, „Присъствие”, „Композиция”, „Вавилонска кула”.

Художникът поставя въпроси за себе си и дава отговори. Това, което го привлича, са природните състояния, пространството, човешката природа, конструкцията на всяко нещо, което ни заобикаля. В картините си отразява своя вече утвърден възглед за важността на конструктивната сила на композицията и мощното въздействие на подпомогнатата от цвета емоция.

Изложбата е придружена от каталог на електронен носител, който представя цялостното творчество на автора.
Даниела Чулова-Маркова


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Константин Марков е роден през 1972 г. в София. През 1998 г. завършва специалност „Стенопис” в Национална художествена академия в град София. От 2004 г. членува в СБХ и френския клон на Международната организация на художниците-пастелисти – “Art du Pastel en France”. От 1999 г. участва във всички изяви на художниците монументалисти, както и в изложбени форуми на живописта и рисунката. От 2004 г. се включва в Международно биенале на пастела, провеждано в град Нови Сач, Полша. Работи в областта на живописта, рисунката, мозайката и стенописта.

Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
06.10.2011 г. 22:12
Посетено:
1278
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13293-provokatsii-na-konstantin-markov-v-galeriya-tea