Изложби

Изложба живопис на Петър Мичев-Педро в галерия "Възраждане"

Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници

Изложба живопис на Петър Мичев-Педро в галерия "Възраждане"


◊ СЪБИТИЕТО

От 11.10. до  24.10.2011 г. галерия "Възраждане" ще представи изложба живопис на Петър Мичев.
  
В дълбоко интровертния живописен свят на художника властват малко персонажи. На първо място - жената, после конят, птичето, любовната двойка, но! – удивителната му дарба на живописец прави от всяка картина неповторим рефрен. В този свят не се случват съдбовни и крайни екзистенции, няма гръмки и глобални философии. Там реално съществуват фундаменталните и простички истини на живота – любовта, нежността, красотата. Дори и само изначалният му иконописен маниер на работа е достатъчна гаранция за добротата, финеса и поезията, които носят посланията на художника към зрителя.
                                              Краси Алексиева, 2011 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Петър Мичев-Педро. Роденият на 9 май 1955 г. в Плевен майстор на четката е самобитен талант, без специализирано образование по изобразително изкуство. Благодарение на невероятните си усет и дарба, Педро се радва на голяма популярност в цяла Европа, но е особено търсен отвъд океана.

Светът го открива през 1990 г. в брюкселската галерия "Остър ъгъл", където неговите картини са изложени до тези на
Салвадор Дали. Този уникален шанс му дава възможност да стане знаменитост. Цената му скача главоломно след 11 успешни години в Париж, където го предлагат престижни галерии. Една от тях е прочутата "Романет" - между Лувъра и Латинския квартал, създала Пикасо като млад автор. Участвал е в 100 самостоятелни изложби и още над 400 с други автори. Има над 12 000 продадени картини. Негови платна са притежание на 30 музея и на известни личности в света, сред които Джордж Буш и Владимир Путин. Освен в музея на Ватикана, картина на Мичев е сложил приживе в частната си колекция папа Йоан Павел Втори. Творбата на Петър Мичев “Мадона от Флорида” пък е в музея на Сената и е избрана за пощенска марка - символ на щата. Петър Мичев-Педро е сред най-скъпо продаваните български художници.

През 1994 г. художникът участва в един от най-големите културни проекти на ЮНЕСКО, заедно със Сезар, Карсу и Бюфе и през 1997 г. четиримата организират съвместна изложба в монетния двор "Дьо Ла Моне" в Париж. От 2000 до 2004 г. живее и работи в град Тампа, САЩ.


Галерия "Възраждане", Пловдив, Старинен град, ул. "Стоян Чалъков" 1

Автор:
Дима Алексиева
Публикация:
04.10.2011 г. 14:21
Посетено:
5810
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13269-izlozhba-zhivopis-na-petar-michev-pedro-v-galeriya-vazrazhdane