Изложби

Домът на хумора и сатирата показва шаржове на Дилма Русеф

Изложба "Усмивки от Бразилия" - 31 творби на 11 бразилски и двама български карикатуристи

Домът на хумора и сатирата показва шаржове на Дилма Русеф



◊ СЪБИТИЕТО

Във връзка с официалното посещение в България на бразилския президент с габровски корени Дилма Русеф, Музеят „Дом на хумора и сатирата” е подготвил своеобразен артистичен поздрав – изложбата „Усмивки от Бразилия”.

Специалната колекция включва 31 творби на 11 бразилски и двама български карикатуристи.

Особен интерес представляват три шаржа на Дилма Русеф, дело на българските художници Ивайло Цветков и Валери Александров и на техния бразилски колега Нелсън Кастро Сампайо.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Творбата на Ивайло Цветков представя Дилма Русеф на път с автобус по маршрут Бразилия – Габрово, намигайки към връзката й със столицата на хумора. Тази карикатура бе отличена с наградата на Сдружението „Планета ГАБРОВО” за творба на габровска тематика  в тазгодишното 20-о издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

В своя шарж Валери Александров се заиграва с фолклора на двата народа, представяйки танцуващата Дилма Русеф в ритъма на бразилски и български традиционни мелодии. Творбата му е дарена на Дома на хумора и сатирата след представената през миналата година негова самостоятелна изложба във Веселата къща.

Бразилецът Нелсън Кастро Сампайо участва в Международното биенале с творба, която ясно изразява близките приятелски отношения между България и Бразилия. Той е представил Дилма Русеф в дружеско ръкостискане с премиера Бойко Борисов.

 

◊ ЗА ГАБРОВО И БРАЗИЛИЯ

Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово има установени контакти със 116 културни институции в Бразилия – салони на карикатурата, музеи, галерии, редакции, фотографски общества и др. Най-активни са контактите със Салона за хумор в гр. Паолиста, с Международните конкурси за хумор в Рио де Жанейро и Пирацикаба, както и с Международните хумористични салони в Пиауи и Бахиа.

Домът на хумора и сатирата поддържа връзка със 170 творци на хумористично изкуство от Бразилия. В музейния художествен фонд „Хумор на народите” се съхраняват 96 творби (графики, рисунки, карикатури, фотографии и живопис) на 44 бразилски автори.


За тези, които искат да научат повече за гостуващия у нас бразилски президент с български корени - Дилма Русеф, предлагаме появилото се преди дни в книжарница "Книгосвят" издание, посветено на Дилма и нейната история:
-
Дилма Русеф. Историята на едно българско семейство, белязано от изгнанието, комунизма и президентството на Бразилия, автори: Жамил Шаде; Момчил Инджов
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
04.10.2011 г. 10:44
Посетено:
1608
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13268-domat-na-humora-i-satirata-pokazva-sharzhove-na-dilma-rusef