Изложби

"Eсенно трио" в арт галерия "Ларго", Варна

Валери Ценов, Нели Ценова – живопис, Галин Господинов - скулптура

"Eсенно трио" в арт галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

“Eсенно трио”
Валери Ценов, Нели Ценова – живопис,
Галин Господинов - скулптура

30 септември – 18 октомври 2011,
Откриване – петък, 30 септември 2011 г., 18.00 часа 

В петък, 30 септември, от 18.00 ч. в арт галерия “Ларго” на ул. "Св. Климент" 16, се открива петдесет и първата по ред изложба под наслов “Есенно трио”. Както през 2009-та и 2010-та година, за трета поредна есен в изложбата участва пловдивската двойка художници Нели и Валери Ценови, а триото допълва варненският скулптор Галин Господинов.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Превърналата се вече в традиционна изложба бележи началото на есента с една нежна, изпълнена с финес и есенен колорит експозиция. Пловдивчаните са подбрали изключително тематични работи за поредното си представяне във Варна. Нели Ценова показва няколко натюрморта и букета, изпъстрени с палитрата на есента. След като в самостоятелната му изложба в “Ларго” преди няколко месеца почти липсваха родопски пейзажи, сега Валери Ценов е решил да зарадва многобройните си почитатели с няколко прекрасни, идилични, есенно-меланхолични родопски приказки. Освен с малката пластика скулпторът Галин Господинов ще очарова публиката с няколко изключително интересни стенни пана, населени с митични герои, лози, птици и пегаси, отново изпълнени с бронз. Варненецът ще представи и триптих от пана, които са реплика на наградните статуетки на регатата “Тол шипс”, чийто автор е той.    
   
Изложбата продължава до 18 октомври.


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 г. в село Лехчево, Монтана. Завършва Художествената гимназия в Пловдив през 1981 г. Учи в Националната художествена академия от 1983 до 1989 г. в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в областта на маслената живопис, акрила и акварела. От 1991 г. до днес Валери Ценов има над 45 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария, Франция, Испания, САЩ и др. Негови творби са притежание на галерии и колекционери от почти целия свят. Живее и работи в Пловдив.
   
Нели Ценова
е родена на 25 август 1961 г. в Пловдив. Завършила е първият випуск на Пловдивската художествена гимназия, а след това НХА - София със специалност "Художествен текстил". Има 6 самостоятелни изложби и участия в много групови изложби, заедно със съпруга си Валери Ценов или с изключително силната група на пловдивските художници. Много от картините й са достъпни в интернет пространството, защото художничката смята това за най-демократичната  форма за споделяне на нейните идеи с възможно най-широк кръг от хора. Ценова използва реалността като изразно средство, затова и стилът й може да се определи като “магичен реализъм”. Изключително прецизна и отговорна към работата и творчеството си, Нели Ценова присъства в домовете и колекциите на почитатели от България, Франция, САЩ, Турция и др. Живее и работи в Пловдив.
   
Галин Господинов е роден на 18 август 1960 г. във Варна. От 1994 до 2004 г. работи в Института по металознание към БАН, където придобива професионални познания и умения в областта на металолеенето. Бронзът е предпочитаният от него материал. Авторът има няколко самостоятелни изложби в София, Варна и Балчик. Носител е на наградата за скулптура на Министерството на културата от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово през 2009 г. През 2010 г. Галин е избран сред множество български художници да изработи трите наградни статуетки за регатата “Тол Шипс, Исторически морета”. Негови пластики са притежание на частни колекционери и ценители от България, Англия, Финландия и Германия. Живее и работи във Варна.

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
29.09.2011 г. 21:32
Посетено:
1792
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13240-esenno-trio-v-art-galeriya-largo-varna