Изложби

Изложби на карикатури и фотографии в Габрово

Домът на хумора и сатирата открива новия сезон с поредица от интересни изложби

Изложби на карикатури и фотографии в Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Изтече времето на изложбите от 6-те конкурсни раздела на XX-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата. От края на м. септември екипът на Дома на хумора и сатирата поетапно аранжира нови изложби в експозиционните зали, като първите от тях представят творби от музейния художествен фонд „Хумор на народите”, а следващите ще бъдат гостуващи.


◊ ЗА ИЗЛОЖБИТЕ

От 29 септември т.г. любителите на хумористичната фотография ще могат да се насладят на впечатляваща колекция весели снимки от цял свят. Под надслов „Кажете „Зеле”!” в изложбата са включени 67 творби на 32 автори от 20 страни (Австрия, Аржентина, България, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Иран, Казахстан, Корея, Литва, Малайзия, Монголия, Русия, САЩ, Северна Ирландия, Словения, Украйна, Унгария и Чехия). Някои от фотографиите са участвали в едноименния конкурсен раздел на Международното биенале, други са дарени от авторите след техни гостуващи самостоятелни изложби, а повечето се показват за първи път пред публика. Изложбата ще продължи до 10 декември т.г.

 
Другата интересна изложба събира под общ покрив две тематични колекции от карикатури.

„Близки срещи от трети вид”
звучи научно, но за изследователите на НЛО и за любителите на истории за летящи чинии това са просто срещи на живо с извънземни обитатели. Макар темата да е особено актуална с приближаването на 2012 г. и разпространяващите се предсказания за края на света, от представените творби се вижда, че художниците отдавна се вълнуват от срещата на земните жители с извънземния разум и с много въображение и чувство за хумор я интерпретират в своите карикатури. В тематичната колекция са включени творби на 24 автори от 15 държави.

Втората колекция карикатури също е тематична – „Котешки истории” – и е посветена на гальовния домашен любимец. 25-те творби на художници от 11 страни показват различните лица и характери на котките, както и многовековното им присъствие в живота на човека. 

Изложбата с двете колекции карикатури ще продължи до 8 ноември 2011 г.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
29.09.2011 г. 10:31
Етикети:
карикатурихумор и сатираДХСфотография
котешки карикатури
котешки истории
НЛО карикатури
НЛО
весела фотография
Посетено:
2483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13236-izlozhbi-na-karikaturi-i-fotografii-v-gabrovo