Изложби

Австралийската фотографка Мариян Дрю гостува в Пловдив

"Бандикут с Дюля" или за отношението ни към природата

Австралийската фотографка Мариян Дрю гостува в Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Фотографията на
Мариан Дрю - „Бандикут с дюля”, ще бъде изложена в Чаената къща – Пловдив (ул. "Абаджийска" 10) от 26-ти септември до 2 октомври и в Мол „Галерия Пловдив” от 3-ти до 16-ти октомври, 2011 г.


◊ ЗА ФОТОГРАФИЯТА И ПОСЛАНИЕТО

„Бандикут с дюля” е част от цикъла Still Life/Australiana, който предстои да бъде представен в България през 2012 г. Макар и вдъхновени от далечната австралийска действителност, фотографиите на Мариан са близки до нашите проблеми в комуникацията с дивата природа. Сюжетът и привидно непознатите за местната флора и фауна създания от творбите на австралийската фотографка съвсем точно пресъздават случки от европейската действителност.

Посланието е очевидно - на всички континенти, ежедневно милиони диви животни умират в резултат на нашата невъзможност да хармонизираме живота си с околната среда, от която същевременно черпим живот. Творбите на Мариян Дрю призовават за по-адекватен диалог между хората и околната среда, карат ни да обръщаме повече внимание във всеки един момент на всичко, което ни заобикаля. Опитът в природозащитата показва, че единствено по-високата осъзнатост на хората води до положителни промени в дългосрочен план. В този смисъл цикълът от фотографии на Мариан Дрю е един чудесен артистичен инструмент за привличане на вниманието върху упорито пренебрегвани проблеми от нашето ежедневие.

Това е причина и за гостуването на тази вълнуваща творба в България сега, както и за планираната цялостна изложба през 2012 г. Фотографията може да бъде видяна от българската аудитория по идея и с подкрепата на fillform (архитектурно ателие), както и благодарение на самата Мариян. Идеята е подкрепена още от Природен Парк "Русенски Лом", Tea House – София,
Чаената къща – Пловдив, Мол „Галерия Пловдив”, Зелени Балкани и Спасителния център за диви животни на организацията в Стара Загора.

"Бандикут с Дюля" вече бе изложена в Русенската художествена галерия като част от Симпозиума за съвременно изкуство - Ломея 2011, и в Tea House (Чай във фабриката) в София.



◊ АВТОРКАТА ЗА СВОЯТА ФОТОГРАФИЯ

"Кухнята предоставя възможност за познати и незатихващи повествования. Натюрмортът от Ренесансова Европа представя привидно изобилие на продукт, добит от земята за лично удоволствие и евентуално потребление, но зад тази картина на чувствена наслада е скрита алегория. Животните, които фотографирах, са убити от коли, електропроводи или домашни любимци, и са открити в хода на ежедневието. Те ни напомнят за последиците от ненаситната ни консумация и земята, която делим с много други видове живи същества. Изместената перспектива от резервираната природна фотография до интимността на семейната маса, от историческо до съвременно, от Европа до нейния Антипод и от изобразително изкуство до фотографията, ни призовава да преразгледаме позицията си по отношение на тази тематика."

За контакт:
Христо Харлов – fillform (архитектурно ателие), тел: 0894712523
Нели Арабаджиева – Зелени Балкани, тел: 0884257711

Автор:
Нели Арабаджиева
Публикация:
29.09.2011 г. 09:17
Етикети:
природафотоновиниарт новиниПловдивАвстралияфотографиифотоизложби
защита на природата
Бандикут с дюля
австралийски фотограф
Посетено:
1488
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13235-avstraliyskata-fotografka-mariyan-dryu-gostuva-v-plovdiv