Изложби

Софийската света гора: Не/познатият маршрут

Изложбата по проект на Фондация "Credo Bonum"

Софийската света гора: Не/познатият маршрут
Яне Гоев. „Св. Николай Мирликийски” в Сеславци


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Софийската света гора
Не/познатият маршрут

27 септември – 27 октомври 2011
Откриване – 27 септември 2011, вторник, 18.30 часа


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата може да се види карта с описанията на маршрутите между всички обекти и населени места в северната част на Софийската света гора (изготвена от Пламена Тодорова, победител в конкурса за лого на маршрута), календар с храмовите празници, които се честват там през годината, документация от процеса на маркировка на пътеките, заснет от Деница Варадинова и Христо Николов–Ичо.
Основният акцент попада върху самото вдъхновение на проекта – уникалните по своята значимост архитектура и църковни стенописи на манастирите „Св. Архангел Михаил” и „Св. Мария Магдалена” в Бухово, „Св. вмчк Георги Победоносец” в Кремиковци, „Св. Николай Мирликийски” в Сеславци, документирани в няколко серии фотографии от Яне Голев, Христо Николов–Ичо и Венета Райновска.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИНИЦИАТИВАТА

Изложбата е част от проекта на Фондация "Credo Bonum" за възраждане на поклонническия маршрут, свързващ духовните обители в околностите на София. Повечето от тях датират от XIII век, когато е поставено и началото на внушителния комплекс, познат като Софийска света гора. Аналогията с Атонския център не е случайна. В Софийската света гора попадат общо 14 манастира по протежението на Витоша и съседните планини, които през Средновековието действат като активни културни и книжовни средища, свързани със значими факти и събития от българската история.

Днес някои от тях са полуразрушени или изоставени. Целта на проекта, иницииран от фондация "Credo Bonum" в партньорство със Столична община, е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм. Основните дейности на фондацията са свързани с подобряването и развитието на алтернативните пътища между църквите и манастирите в Софийската света гора – пешеходни и вело пътеки – познати най-вече на малцина от запалените поклонници или любители на активната почивка. Част от стъпките по популяризирането на този маршрут са поставянето на указателни табели, маркировка, публикуване на информационни материали, създаване на интернет сайта - svetagorasofia.bg.

Пилотната фаза на проекта, представена в експозицията, засяга северната част на Софийската света гора, която обхваща 9 манастира и 14 църкви в района между Бухово и Кътина. При реализирането на проекта екипът на "Credo Bonum" проведе срещи с повечето организации, които работят по достъпността на обектите от комплекса и имат отношение към изграждането на инфраструктура за пешеходен и планински туризъм. Съвместно с ОП „Софпроект” и Сдружение „Байкария” са избрани и описани най-подходящите маршрути. По задание на фондацията екип от „Байкария” маркира предвидените за ремонт пътеки в района на Бухово, Сеславци и Кремиковци.


. За повече информация: Галерия "Credo Bonum" – 815 96 19; Светлана Куюмджиева – 0897 967 121
Автор:
Организаторите
Публикация:
21.09.2011 г. 20:28
Етикети:
културен туризъмкултурно наследствоизложбаCredo Bonum
културни забележителности
Софийската света гора
Посетено:
1928
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13183-sofiyskata-sveta-gora-ne-poznatiyat-marshrut