Изложби

Изложба на комедийни филмови плакати

Колекцията на Ростислав Бакалов в Габрово

◊ СЪБИТИЕТО

В зала 5 на Дома на хумора и сатирата - Габрово, ще бъдат показани близо сто филмови плаката от фонда на шуменския музей, успял да откупи и съхрани сбирката на Ростислав Бакалов (1912-1992). Колекционерът не само е събирал филмови плакати (повече от 2 200 киноафиша), но е оставил и едно изключително проучване – „Някога на кино в Шумен”, което Киноклуб „Мадарски конник” е издало в книга и така делото на големия кинолюбител ще продължава да бъде полезно и ще присъства и в новия век.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Подбраните плакати припомнят заглавия, преминали на големия екран от 30-те до 80-те години на 20. век. Предстоят ни жизнерадостни срещи с незабравимите Чарли Чаплин („Треска за злато”), Крачун и Малчо („На лов за духове” и „Смели моряци”), Тото („Хора ли сме, или фелдфебели?”), Фернандел („Бонифас сомнамбулът”, „Джасът на Барнабле”, „Веселият ординарец”, „Али баба и 40-те разбойника”, „Четири крачки в облаците” и др), „Двама за Тексас” (1937) с Лаурел и Харди (също „Лаурел и Харди в чуждестранния легион” и „Лаурел и Харди авиатори”). Да не пропуснем „Добрият войник Швейк” (1956), „Кет Балу” (1965), „Лимонаденият Джо”, „Мулен Руж” (1964), „Армията на Франкалеоне” (1965), филмите с Алберто Сорди, Луи дьо Фюнес, Клаудия Кардинале, с Бъд Спенсър, с Людмила Гурченко и Юрий Никулин, с Еди Мърфи („Пристигане в Америка” и „Полицаят от Бевъри Хилс”).

Свое достойно място сред световните филми заемат и българските комедии с Апостол Карамитев, Георги Парцалев и Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Тодор Колев и много други. Вече има няколко поколения, за които част от тези имена на български филмови звезди са напълно непознати, но у други със сигурност ще предизвикат носталгична усмивка...


У нас киното идва само две години след първата прожекция в Париж – почти едновременно и в европейския Русе (на 27 февруари 1897 г), и в столицата (на 21 март същата година). Първите „живи картини”, както наричат тогава чудото на цивилизацията, не са комедии, но тъкмо комедиите са най-диалогичната и масова част в това изкуство.

Проявата е част от съпътстващата програма на Втория Смешен филм фест – Габрово 2011. Изложбата ще ни подари мигове смях и очарование от времето на първите комедийни филми по българския екран.


Изложбата ще очаква своите почитатели до края на месец октомври.


МИХАИЛ ВЕШИМ В "КНИГИ С АВТОГРАФ"

На 29 септември под покрива на Веселата къща ще има още една проява в рамките на Втория Смешен филм фест – "Книги с автограф". На 29 септември от 16 ч. в обновената Зала на жирафите сатирикът
Михаил Вешим ще представи книгата си „Английският съсед”, издание на издателство „Сиела”. Българският телевизионен зрител вече се среща и с екранната версия на този весело-тъжен текст. А габровци ще имат възможност на срещата да получат автограф от писателя.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
20.09.2011 г. 16:03
Етикети:
Габрово 2011Смешен филм фестизложбафилмикинофилмови плакати
Ростислав Бакалов
изложба с киноплакати
киноафиши
Посетено:
1431
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/13178-izlozhba-na-komediyni-filmovi-plakati